objavljeno 17.08.2017. 13:01:00
NE, HVALA

Smajlići u službenim mailovima ;)

Dođu pod prste automatski, no jesu li baš bezazleni i je li u redu koristiti takav način izražavanja u službenoj komunikaciji?

Malo se ipak suzdržite...
Malo se ipak suzdržite... (Arhiva)

Emotikoni ili smajlići vladaju neverbalnom komunikacijom. Kaže se da slika govori tisuću riječi pa tako često koristimo pomoć nasmiješenin ili namrštenih lica kada u poruci želimo posebno naglasiti neki sadržaj. Ponekad neka slika može čak potpuno zamijeniti tekst.

No je li u redu takvu vrstu izražavanja koristiti u službenim mailovima i razgovorima sa šefom?

Ne baš. Postoji granica do koje se možemo opustiti u razmjenjivanju poruka sa šefom, a smajlići su s njezine druge strane. Ako je vjerovati studiji objavljenoj u časopisu Social Psychological and Personality Science, korištenje smajlića u poslovnim mailovima ima veliki utjecaj na sliku koju stvaramo o sebi. Stvara pretpostavke o našim godinama, spolu i kompetenciji.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Ben-Gurion u Izraelu, a sastojalo se od tri eksperimenta. Ispitano je 549 ljudi iz 29 različitih zemalja, a analizirala se razlika u dojmu koji se stvarao o pošiljatelju kada bi osoba primila mail sa ili bez smajlića.

Rezultati su pokazali da su osobe koje su slale mailove sa smajlićima bile mlađe i ženskog roda, a najzanimljiviji dio eksperimenta bio je dojam koji su takvi mailovi stvarali o kompetenciji pošiljatelja.

"Naši rezultati dokazali su iz prve ruke da smajlići imaju upravo suprotan učinak. Samo su marginalno uspjeli prenijeti dojam topline i zapravo su smanjili dojam kompetencije", objasnila je Ella Glikson, voditeljica israživanja. "U formalnim poslovnim mailovima, smajlić nije smajlić."

tuga, žalost

Njezin savjet je da u početnim fazama poslovnih kontakata ne koristimo nikakve sličice.

Izvor

Piše: Andrea Holi
17.08.2017. 13:01:00
http://m.metro-portal.hr/smajlici-u-sluzbenim-mailovima/106773/