objavljeno 22.09.2010. 14:00:41
NEMA NAGODBE

Slučaj ''Reflektori'': Potvrđena optužnica protiv Polančeca

Anto Nobilo kaže kako je očito da je Polančecov skalp daleko važniji i da ovdje nisu primijenjeni kazneno-pravni kriteriji nego neki drugi

Damir Polančec i Anto Nobilo
Damir Polančec i Anto Nobilo (Sandra Šimunović/Cropix)

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Damira Polančeca u slučaju "Reflektori", a dvojicu suoptuženika je na temelju njihove nagodbe s USKOK-om i priznanja krivnje osudilo uvjetno na godinu i pol dana.

"Očigledno je da Polančecov skalp daleko važniji nego dvojice anonimaca i da ovdje nisu primijenjeni kazneno-pravni kriteriji nego neki drugi", komentirao je Polančecov branitelj Anto Nobilo. Dodao je kako USKOK njegovom branjeniku nije ponudio nagodbu za razliku od druge dvojice suoptuženika, što je suprotno s praksom jer se nagodba u pravilu nudi počiniteljima lakših kaznenih djela da bi se došlo do odgovornih za teža djela.

Po njegovim riječima u ovom slučaju to se nije dogodilo jer je USKOK ponudio nagodbu upravo prvo i drugooptuženom, koje je teretio za teža nedjela nego Polančeca, koji nije želio dati izjavu.

Tužiteljica Tamara Laptoš kratko je izjavila da je optužnica u cijelosti potvrđena te da je za suđenje predloženo 11 svjedoka. Na novinarski upit zašto je nagodba ponuđena prvo i drugooptuženima Željku Dražiću i Tomislavu Andabaku, a ne i Polančecu, kazala je da je teško reći tko je kome ponudio nagodbu te da u pravilu optuženi predlažu takve nagodbe.

Predmet u slučaju "Reflektori" sada će biti upućen Sudskom vijeću koje mora zakazati pripremno ročište i odrediti početak suđenja. Na današnju odluku Polančec nema pravo žalbe.

USKOK Polančeca tereti da je iskoristio autoritet potpredsjednika Vlade i s jednom tvrtkom dogovorio postavljanje reflektora na igralištu NK Osvit u njegovom rodnom mjestu Đelekovci kod Koprivnice te da je pritom omogućio nezakonito pribavljanje 230.000 kuna dvojici suoptuženika.

On je, naime, tvrdi USKOK, s jednom tvrtkom dogovorio postavljanje reflektora, a potom direktora te tvrtke uputio da račun ispostavi Dražiću, predsjedniku Uprave tvrtke Zagreb-montaža koji je s voditeljem projekta SKY Officea u Zagrebu Andabakom dogovorio ispostavu računa, na kojem je naznačio da se plaćaju elektroinstalacijski radovi koji nikada nisu obavljeni.

Bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva tereti se da je pokušao prikriti zlouporabe tako da je u siječnju ove godine od tvrtke koja je postavila reflektore tražio da napravi novi račun i ispostavi ga NK Osvitu. Potom je navodno na račun kluba osobno doznačio 235.000 kuna, a klub je 12. siječnja ove godine tvrtki koja je postavila reflektore doznačio 230.000 kuna. (hina/metro-portal)

22.09.2010. 14:00:41
http://m.metro-portal.hr/slucaj-reflektori-potvrdjena-optuznica-protiv-polanceca/48447/