objavljeno 29.06.2018. 17:14:00
1. SRPNJA

Slovenija otvara tržište rada Hrvatima

S obzirom na sadašnju situaciju na slovenskom tržištu rada, nisku stopu nezaposlenosti i velik nedostatak radne snage, nije bilo potrebe da se prijelazni režim ograničenja za Hrvate

Hoće li biti i pametnih poslova?
Hoće li biti i pametnih poslova? (Arhiva)

Hrvatski državljani bit će od 1. srpnja na tržištu rada u Sloveniji izjednačeni s državljanimam drugih članica Europske unije i moći će se zapošljavati bez radnih dozvola, potvrdilo je u petak slovensko ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

S obzirom na sadašnju situaciju na slovenskom tržištu rada, nisku stopu nezaposlenosti i velik nedostatak radne snage, nije bilo potrebe da se prijelazni režim ograničenja za Hrvate na slovenskom tržištu rada produži za još dvije godine, objavilo je ministarstvo.

Vlada odlazećeg premijera Mire Cerara u ožujku je donijela prijedlog zakona kojim bi tržište rada u Sloveniji za hrvatske tražitelje posla ostalo zatvoreno još do 30. lipnja 2020., unatoč rezervama koje je na taj prijedlog imala slovenska Gospodarska komora i neki ministri u vladi, te ga poslalo u parlament, ali on nije prihvaćen s obzirom na nedostatak vremena zbog raspuštanja parlamenta i prijevremene izbore.

Slovenski gospodarstvenici navode da se je lani u Sloveniji s radnim dozvolama zaposlilo između tisuću i dvije tisuće Hrvata kojima će sada rad biti olakšan, a računa se i na dodatni priljev radnika iz Hrvatske, osobito u krajevima uz samu granicu.

Među većim poslodavcima koji trađe kvalificirane radnike su na primjer turističke organizacije, poduzeća za održavanje cesta i Renaultov pogon u Novom Mestu, a traže se i liječnici i medicinske sestre.

29.06.2018. 17:14:00
http://m.metro-portal.hr/slovenija-otvara-trziste-rada-hrvatima/112985/