objavljeno 01.10.2009. 09:24:26
MMF:

Slijedi povratak pozitivnim stopama rasta

Prognoza za svjetsko gospodarstvo: Ove godine aktivnost u razvijenim gospodarstvima će padati, no već iduće se očekuje oporavak

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Svjetsko gospodarstvo ove će godine zabilježiti pad aktivnosti u visini 1,1 posto, procijenio je Međunarodni monetarni fond u četvrtak u polugodišnjim prognozama, signalizirajući izlazak iz recesije.

U srpanjskim prognozama MMF je predviđao pad aktivnosti u svjetskom gospodarstvu u ovoj godini za 1,4 posto.

Poboljšane su i prognoze za sljedeću godinu, pa sada u MMF-u očekuju rast aktivnosti za 3,1 posto dok je u srpnju ta međunarodna institucija predviđala stopu rasta u visini 2,5 posto.

Najnovije projekcije MMF je objavio na svojoj internetskoj stranici u sklopu redovnih jesenskih Prognoza za svjetsko gospodarstvo (WEO), uoči godišnjih zasjedanja MMF-a i sestrinske institucije Svjetske banke u Istanbulu 6. i 7. listopada.

"Nakon duboke globalne recesije uslijedio je povratak pozitivnim stopama rasta, i to zahvaljujući golemim državnim intervencijama koje su poduprle potražnju a ublažile neizvjesnost i sistemske rizike na financijskim tržištima. S obzirom na to da financijski sustav ostaje oslabljen, oporavak će biti polagan", zaključuju u MMF-ovim jesenskim prognozama.

Pad aktivnosti u razvijenim gospodarstvima svijeta prema najnovijim procjenama MMF-a ove će godine iznositi 3,4 posto, no već bi iduće godine trebala zabilježiti oporavak, uz stopu rasta od 1,3 posto.

Sjedinjene Države ove će godine zabilježiti pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,7 posto, nakon čega bi u 2010. najveće svjetsko gospodarstvo trebalo porasti za 1,5 posto.

Eurozonu prema najnovijim MMF-ovim prognozama očekuje pad gospodarskih aktivnosti od 4,2 posto u 2009., a povratak skromnom rastu u godini iza, uz projiciranu stopu od 0,3 posto.

Najveće gospodarstvo 16-člane eurozone, ono Njemačke, ove će godine biti pogođeno padom aktivnosti od 5,3 posto, nakon čega bi u 2010. trebalo zabilježiti rast, i to u visini 0,3 posto.

Za Japan, drugo po veličini svjetsko gospodarstvo, u MMF-u prognoziraju pad BDP-a za 5,4 posto u 2009. ali se u 2010. očekuje oporavak, uz 1,7-postotni rast aktivnosti.

Među zemljama iz skupine najvećih gospodarstava u nastajanju i razvoju, rusko gospodarstvo ove će godine potonuti 7,5 posto, ali bi obnova rasta trebala uslijediti u 2010., i to po stopi od 1,5 posto.

Iznimke u toj skupini su dvije velike gospodarske sile u nastajanju Kina i Indija, koje će ove godine ostvariti rast u visini 8,5 odnosno 5,4 posto. Rast bi im u 2010. trebao dodatno ubrzati, na 9,0 odnosno 6,4 posto. (hina/metro-portal)

01.10.2009. 09:24:26
http://m.metro-portal.hr/slijedi-povratak-pozitivnim-stopama-rasta/23322/