objavljeno 16.07.2009. 17:17:40
AMERIČKE PROCJENE

Slijede teški sukobi u Afganistanu

Nakon silaska na teren Amerikanci opet otkrivaju kako je 'prašinarski' gerilski rat malo teži od raketiranja iz bespilotnih letjelica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Zapovjednik glavnog stožera združenih američkih vojnih snaga, admiral Michael Mullen, u četvrtak je upozorio na vrlo teške sukobe koji zapadne saveznike očekuju u Afganistanu, izjavivši kako su Talibani danas još nasilniji i bolje organizirani nego u posljednjih nekoliko godina.

"Svi me pitaju - koliko još vremena treba da bi u Afganistanu bilo sigurno, a ja im na to ne znam precizno odgovoriti. Sa sigurnošću mogu reći da se sigurnosno stanje od 2006. godine vrlo brzo mijenjalo nabolje te da je danas poboljšano", kazao je.

"Talibani su postali bolje organizirani i puno nasilniji", ocijenio je admiral Mullen, podsjetivši da je zahvaljujući američkoj operaciji pokrenutoj 2. srpnja u pokrajini Helmand, te britanskoj ofenzivi pokrenutoj 23. lipnja u istoj pokrajini, broj međunarodnih vojnih snaga koje su ondje razmještene sada dovoljan da se 'očuvaju' područja koja su prije bila pod talibanskim nadzorom.

Admiral Mullen je u razgovoru za BBC ocijenio kako će predstojećih godinu i pol dana biti ključno za stabiliziranje stanja u Afganistanu te je izjavio da bi akcije što su ih početkom srpnja pokrenuli Amerikanci mogle pokazati prve rezultate.

Izvor: Hina

16.07.2009. 17:17:40
http://m.metro-portal.hr/slijede-teski-sukobi-u-afganistanu/19563/