objavljeno 13.01.2021. 11:01:00
STVARNO?

Slatkiši se jedu već i prije nego što ih probate?

Kemikalija oreksin šalje poruku u naše mišiće i mogla bi biti odgovorna za kontrolu hranjenja, preciznije, kad ćete navaliti na slatko

Čekate i... dočekat ćete! ;)
Čekate i... dočekat ćete! ;) (Arhiva)

Slatkiši su super... barem onima koji se mogu suzdržati i pojesti jedan. Ostatak svijeta baca se na kolače kao da ih nikad nije vidio i smaže sve sa stola, naravno. E, ali tu ima još nešto zabavnije - dovoljno ih je vidjeti ili najaviti da će vam se podići šećer u krvi.

Istraživanje objavljeno u časopisu Cell Metabolism pokazalo je da čak i iščekivanje nečeg slatkog može nagnati naše mišiće da počnu uzimati više šećera u krvi. Ovakvu poruku u mišiće šalju neuroni u hipotalamusu koji sadrže kemikaliju oreksin.

Oreksini se uključuju ako imamo potrebu za jelom ili ako tražimo neke druge nagrade, a igraju ulogu i u aktivnom stanju budnosti.

Yasuhiko Minokoshi iz japanskog Nacionalng instituta za psihologiju kaže da je vrlo važna uloga mozga unutarnja kontrola tijela, i to tako da reagira na vanjske podražaje koji se iščekuju.

Kaže da ga je to dovelo do zaključka da mozak možda kontrolira metabolizam šećera u mišićima, a oreksin se čini kao nešto što bi moglo posredovati u takvom efektu.

Zbilja se pokazalo da injekcija oreksina u ventromedijalni hipotalamus u miševa i štakora povećava unos šećera.

Kad su miševi bili u stanju iščekivanja slatkog okusa saharina, to je aktiviralo njihov živčani sustav koji je pomogao pri unosu šećera.

Minokoshi kaže da oreksin stimulira hranjenje, a miševi koji nisu imali gen oreksina bili su manje zainteresirani za uzimanje slatkog. Dakle, oreksin bi mogao biti odgovoran za kontroliranje hranjenja i metabolizma.  

13.01.2021. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/slatkisi-se-jedu-vec-i-prije-nego-sto-ih-pojedete/129766/