objavljeno 21.08.2015. 08:30:00
OPET?

Školski sindikati prijete štrajkom

Moramo razgovarati o povećanju plaća učiteljima i profesorima, izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade ministar obrazovanja, znanosti i sporta Vedran Mornar

Svake se godine prijeti praznim klupama
Svake se godine prijeti praznim klupama (Arhiva)

Školski sindikati, prema već ustaljenoj navadi, prije početka školske godine prijete štrajkom, a ministar Mornar barem deklarativno pokazuje da ima sluha za njihove zahtjeve.

'Moramo razgovarati. Neki navodi nisu točni. U trenutku kada su se svugdje drugdje smanjivale plaće školstvo je dobilo 3,5 posto, 6 posto i 8 posto za učitelje, mentore i savjetnike', kazao je Mornar.

'Ono na što se sindikati pozivaju, kad se negdje drugdje vrati dodatak od 4, 8 i 10 posto, da se onda treba i ostalim resorima, to jednostavno nije tako', ustvrdio je Mornar dodavši da se kod plaća u zdravstvu radi o dodacima na drugoj osnovi.

Školski sindikati nedavno su zatražili povećanje plaća za nastavnike u osnovnim i srednjim školama, te na fakultetima, a u slučaju izostanka dogovora najavili mogućnost štrajka.

Povod tom zahtjevu bio je dogovor o povećanju plaća od 4 posto na račun posebne odgovornosti za zaposlene u zdravstvu, te od 2 posto za liječnike, čime im se kompenzira ukidanje dodataka na plaću od 4, 8 i 10 posto na godine staža.

Vertikala sindikata obrazovanja traži povećanje plaća pozivajući se na obvezu Vlade da zaposlenima u obrazovanju vrati dodatke od 4, 8 i 10 posto ako se ti dodaci priznaju bilo kojoj od javnih službi.

21.08.2015. 08:30:00
http://m.metro-portal.hr/skolski-sindikati-prijete-strajkom/93440/