objavljeno 16.09.2008. 14:59:06

Skijaše ove godine čekaju skupa skijališta

Da je inflacija pogodila sve, a ne samo Hrvate, dokazuju katalozi skijaških aranžmana.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Ljetna sezona polagano je iza nas, zahlađenje nas je natjeralo da isto učinimo i s haljinicama koje sada zamjenjujemo kaputićima i kišobranima, a godišnje odmore će mnogi otplaćivati još nekoliko mjeseci. 

Oni koji više uživaju u hladnijim danima sada napeto iščekuju skijašku sezonu, a tradicionalno većina naših prosječnih skijaša odluči uplatiti aranžmane u Austriji. Planinski vrhunci pokriveni snijegom u Austriji najavljuju dobru skijašku sezonu, ali su Austrijanci već sada najavili svojim gostima da će ih skijanje stajati više nego prethodnih godina. 

Domaći su turoperatori već objavili kataloge za ovu zimu i skijašku sezonu 2008/2009, u kojima ćete zateći cijene nešto više nego prošlih godina. Tko nije znao sada će se moću uvjeriti kako inflacija nije pogodila samo domaće krajeve, prostire se ona i puno šire od skijališta, ali tamo ćete ove zime na nju naići u punom sjaju. 

Razlog za poskupljenje obrazlaže se, razumljivo, većim troškovima održavanja i usluge, a dodatan poticaj na određenim su skijalištima nove staze i objekti. Skijališta u Salzburgu primjerice uložila su 73 milijuna eura u obnovu vučnica, ali to nije glavni razlog poskupljenju prijevoza za tri do četiri posto, izjavio je u utorak Ferdinand Eder, predstavnik Gospodarske komore Salzburga.

Cijene ski-karte prilagođene su inflaciji, koja u Austriji iznosi oko 3,6 posto, otkrio je Eder. Poskupljenje ipak neće svagdje biti isto, jer će svaka vučnica za sebe određivati povećanje cijena. Prema Ederovim riječima, na cijene će utjecati i rast cijena goriva. Ako nas to trenutno može utješiti gorivo je konačno krenulo na put prema dolje, a vjerujemo da će na istome ostati, barem dok mi ne krenemo put zimskih odmorišta. (METRO PORTAL)

16.09.2008. 14:59:06
http://m.metro-portal.hr/skijase-ove-godine-cekaju-skupa-skijalista/11718/