objavljeno 01.05.2020. 13:01:00
PROBAJTE

Sjemenke lana - zrnca zdravlja

Namirnica čija se korist za zdravlje ne može zanemariti ponekad je nepravedno zapostavljena zbog nepoznavanja njezinog sastava

Sjemenke lana su prava riznica zdravlja
Sjemenke lana su prava riznica zdravlja (Arhiva)

Linolna (omega-6), oleinska (omega-9), palmitinska te alfa linolenska kiselina (omega-3). Vitamini B1, B2,C fitosteroli,minerali kalcij, selen, bakar, željezo, cink, natrij, magnezij, fosfor, kalij, te vitamin E i karoten. Sve te zdravlju esencijalne sastojke možemo pronaći u sjemenkama lana.

Spomenimo još vlakna i liganin, koji je u lanu prisutniji nego u bilo kojoj drugoj namirnici, a važan je antioksidans, koristan u prevenciji tumora debelog crijeva i dojke, te u borbi protiv različitih gljivica, virusa i bakterija.

Trebate li još razloga da svakodnevno konzumirate sjemenke lana?

Lan se prvenstveno preporučuje uzimati u obliku sjemenki, no mnogi se zbog lakoće konzumacije odlučuju za laneno ulje (sadrži 45-60% omega-3 masne kiseline). Visoka razina omega kiselina štiti od kolesterola koji može uzrokovati bolesti srca i dijabetes, a djeluje i protuupalno.

Osim u svrhu prevencije dijabetesa, mogućnost lana da stabilizira šećere u krvi čini ga korisnim  u borbi protiv viška kilograma time što daje osjećaj sitosti, ubrzava metabolizam te izgaranje kalorija i masnoća u tijelu.

Kako ih konzumirati?

Kako biste postigli najbolji učinak, preporučuje se konzumirati jedna do dvije jušne žlice usitnjenih sjemenki dnevno. Nešto su kompliciranije za pripremu od ulja (ali korisnije jer sadrže vlakna), no u svakom bi slučaju trebalo izbjegavati njihovu termičku obradu. Ako ih kupujete prepolovljene, pripazite, jer takve gube hranidbenu vrijednost.

Sjemenke možemo umijesiti u kruh ili kolače, miksati ih da ih usitnimo ili ih pomiješati s jogurtom nakon čega one nabubre pa ih tijelo lakše može probaviti. Može ih se dodati salatama, juhama, sarmama i umacima.

Ulje je potrebno držati u frižideru i daleko od sunčeva svjetla kako ne bi užeglo, a dnevno se mogu konzmirati jedna do tri velike žlice. Ne preporučuje se za kuhanje kako ne bi izgubilo hranidbenu vrijednost, već ga je najbolje koristiti kao dodatak salatama. Laneno ulje povećava hranidbenu vrijednost drugim namirnicama s kojima se kombinira, pa ga se zato preporučuje uzimati s mliječnim proizvodima ili biljkama kupusnjačama, morskim plodovima i proteinima životinjskog porijekla.

I što još?

Ako laneno ulje nanosimo na kožu pospješit će zacjeljivanje upala, ožiljaka te pomoći suhoj koži.

 

Piše: Andrea Holi
01.05.2020. 13:01:00
http://m.metro-portal.hr/sjemenke-lana-zrnca-zdravlja/107313/