objavljeno 09.01.2019. 11:01:00
ZAPAMTITE!

Sjemenke lana prava su riznica zdravlja

Poznato je da sjemenke lana snižavaju razine lošeg kolesterola, pa vam ništa ne bi trebalo stajati na putu da svakoga dana pojedete jednu žlicu

Sjemenke lana - svaki dan jedna žlica
Sjemenke lana - svaki dan jedna žlica (Arhiva)

Sjemenke lana obično jedemo na kruhu, nekom od onih "bio" i "domaćih" koje viđamo u trgovinama, no bilo bi nam pametnije malo više koristiti ovu prirodnu riznicu zdravlja.

Naime, one sadrže visok udio esencijalnih masnih kiselina ključnih za zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava, no jednako tako i onog živčanog.

Uz to, poznato je da sjemenke lana snižavaju razine lošeg kolesterola, pa vam ništa ne bi trebalo stajati na putu da svakoga dana pojedete barem jednu žlicu, bilo u juhi, salati ili zobenim pahuljicama.

Evo još četiri prednosti sjemenki lana za zdravlje:

Bolja probava - lanene sjemenke su fantastičan izvor dijetalnih vlakana, što znači da će vam probava bolje raditi, bolje će se ispirati toksini i suvišne masti iz tijela. Također, mogu riješiti mnoge probavne tegobe poput zatvora i neredovne stolice. 

Čuvaju mozak - sjemenke lana bogate su omega-3 masnim kiselinama, što je vrlo važno za vegane ili osobe koji ne jedu plodove mora. Pospješuju razvoj neurona i reguliraju funkcioniranje mozga. Za cjelokupno poboljšanje zdravlja mozga dovoljne su jedna do dvije jušne žlice lanenih sjemenki dnevno. 

Osjećaj sitosti - ove sjemenke sjajan su izvor proteina i pomoći će vam da ostanete siti. Duži osjećaj sitosti znači manji unos kalorija, što može potaknuti mršavljenje.

Štite od raka - više istraživanja sugerira da je lan izuzetno koristan u borbi protiv raka dojke, prostate, jajnika i debelog crijeva. Lan sadrži spojeve lignane, za koje se smatra da imaju učinak prevencije karcinoma.

09.01.2019. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/sjemenke-lana-prava-su-riznica-zdravlja/116315/