objavljeno 14.07.2008. 01:03:35

Sirijski predsjednik: Mir s Izraelom moguće postići u iduće dvije godine

Bashar al-Assad na odlasku sa summita Mediteranske Unije
Bashar al-Assad na odlasku sa summita Mediteranske Unije (AFP)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je rekao da bi za postizanje mirovnog sporazuma s Izraelom moglo biti potrebno šest mjeseci do dvije godine ako dvije strane, koje su do sada neizravno pregovarale, pristanu na izravne razgovore.

"Potpisivanje mirovnog sporazuma s Izraelom pitanje je koje traži od šest mjeseci do najviše dvije godine ukoliko su obje strane ozbiljne u namjeri angažiranja u izravnim pregovorima", rekao je Assad u nedjelju za televizijsku postaju France 2.

Sirijski predsjednik se nalazi u Francuskoj na summitu čelnika zemalja Europske unije i sredozemnih zemalja. Assad je, međutim, rekao da se nije rukovao s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom koji također nazoči skupu.

"Ne. Mi smo u neizravnim razgovorima. Ne tražimo simbole. Mi pokušavamo stvoriti novu stvarnost; mir umjesto rata", rekao je Assad, prenijela je agencija Reuters.

Sirijski predsjednik je također izjavio da je mir na Bliskom istoku neizbježan ali da se ne nada da će to biti postignuto prije izbora nove administracije u Sjedinjenim Državama. "Nemamo drugi izbor osim mira", rekao je Assad, navodi agencija Associated Press. (HINA)

14.07.2008. 01:03:35
http://m.metro-portal.hr/sirijski-predsjednik-mir-s-izraelom-moguce-postici-u-iduce-dvije-godine/9819/