objavljeno 26.04.2017. 15:00:00
MLJAC

Sirevi koji vam mogu produžiti život

Sirevi pout cheddara, bria i parmezana sadrže spoj spermidin poznat kao eliksir vječne mladisti jer sprječava umnažanje oštećenih stanica jetre, fibrozu te razvoj hepatocelularnog karcinoma

Kakve sireve treba jesti
Kakve sireve treba jesti (Arhiva)

Sirevi su često pri vrhu popisa hrane koju biste trebali prestati jesti ako želite zadržati vitku liniju, no čini se da se radi o ozbiljnoj grešci jer stariji sirevi - produžuju život!

Naime, istraživanje provedeno na teksaškom Sveučilištu A&M pokazalo je da stariji sirevi mogu produljiti život i spriječiti rak jetre.

Da budemo precizniji - sirevi pout cheddara, bria i parmezana sadrže spoj spermidin poznat kao eliksir vječne mladosti jer sprječava umnažanje oštećenih stanica jetre, fibrozu te razvoj hepatocelularnog karcinoma - najčešćeg oblika raka jetara. 

Eksperiment je proveden na miševima, a pokazao je da se život miševa koji su jeli ove sireve produljio za 25 posto. Ako bi isto vrijedilo i za ljude, prosječni životni vijekprodužio bi se sa 81 na 100 godina.

Osim sireva, spermidin postoji i u gljivama, soji, mahunarkama i cjelovitim žitaricama, pa vi malo razmislite o tome što jedete...

26.04.2017. 15:00:00
http://m.metro-portal.hr/sirevi-koji-vam-mogu-produziti-zivot/104566/