objavljeno 18.03.2010. 17:52:31
PLAVCI U ŠTRAJKU?

Sindikat policajaca zbog ukidanja božićnica organizira referendum

Zadnje što bi Vlada u ovom teškom periodu željela vidjeti je policija u štrajku, ali ako im odu božićnice i regresi upravo to bi se moglo dogoditi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/Cropix)

Sindikat policije Hrvatske (SPH) najavio je danas da će, zatraži li vlada izmjenu bilo koje odredbe kolektivnog ugovora poput božićnice, regresa ili osnovice, provesti među svojim članstvom referendum kao bi se izjasnilo je li za prihvaćanje takvih mogućih zahtjeva ili za obranu stečenih prava sindikalnim akcijama, uključujući i štrajkom.

Reagirajući na izjavu potpredsjednika vlade i ministra financija Ivana Šukera da ove godine neće biti novca za isplatu božićnice i regresa te da će se o tome razgovarati sa socijalnim partnerima, sindikat je priopćio da do danas nije dobio nikakav službeni zahtjev koji bi išao u tom smjeru.

Sindikat policije smatra da potrebna sredstva treba iznaći iz drugih izvora i da više nema prostora za štednju na zaposlenicima MUP-a smanjivanjem njihovih materijalnih prava jer su oni ionako potplaćeni s obzirom na težinu, opasnost i odgovornost posla koji obavljaju na dobrobit građana.

Sindikat ponavlja svoj stav da su zaposlenici MUP-a prvi dali svoj obol izlasku iz krize smanjenjem osnovice za šest posto, plaćanjem 'kriznog poreza', plaćanjem više stope PDV-a, a u zadnje vrijeme i smanjenjem naknade troškova prijevoza.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker izjavio je jučer za HTV kako ove godine u proračunu neće biti novca za isplatu božićnica i regresa, da će se pri eventualnim proračunskim rezovima plaće i mirovine zadnje smanjivati, ali i da se dječji doplatak i porodiljne naknade sigurno neće dirati.

"Situacija je takva da trebamo razgovarati sa socijalnim partnerima jer će ove godine biti naprosto nemoguće naći sredstva za isplatu božićnica i regresa", rekao je Šuker. (hina/metro-portal)

18.03.2010. 17:52:31
http://m.metro-portal.hr/sindikat-policajaca-zbog-ukidanja-bozicnica-organizira-referendum/35790/