objavljeno 25.05.2009. 13:57:10
INTERVJU

Silvio Berlusconi za CNN: Nikada nisam napravio niti jedan gaf

U ekskluzivnom razgovoru talijanski premijer govorio je o prihvaćanju zatvorenika iz Guantanama, problemima imigranata i braku.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Hoće li Italija prihvatiti zatvorenike iz Guantanama?

Ako možemo učiniti uslugu za američki narod i vladu sigurno ćemo to učiniti.

Deset, dvadeset, trideset, koliko bi Italija primila?

Te odgovore nemam. Ali naravno da smatramo kako bi trebali napraviti sve što je u našim mogućnostima da pomognemo SAD-u. Ne možemo očekivati da se oni potpuno sami bore za sve nas jer je terorizam fenomen koji zahvaća cijeli svijet.

Što se tiče imigracije, mislite li da bi i ostatak Europe trebao pratiti 'talijanski model' - morske patrole, potraga i vraćanje pronađenih imigranata?

Mi ih pratimo u luke u kojima su se ukrcali na brodove, baš kao što smo napravili u slučaju Liberije. Agencije Ujedinjenih naroda tamo provjeravaju ima li netko od njih pravo na azil, ako ima mi ih prihvaćamo, tako to radi i SAD i sve ostale države. Ali mi zbog toga trpimo napade, posebno od strane naše vlastite oporbe i njihovih novina. Oni pretvaraju problem u nešto što nije, a u zadnje vrijeme taj trend prate i strani mediji.

Koliko je takva politika humana?

Gledajte, smatratete li da je humano prihvatiti te ljude, smjestiti ih negdje i držati 'zarobljene' nekoliko mjeseci? A onda ih poslati natrag? Mislim da je humanije vratiti ih odakle su došli i predati ih u ruke UN-a koji će provjeriti imaju li pravo na azil.

Popričajmo malo o gafovima...

Ja nikada nisam radio gafove, niti jedan jedini. Svaki moj gaf je novinarska izmišljotina. Ako želite navesti ću vam nekoliko primjera. Zadnji put kada su rekli kako sam bio preglasan dozivajući predsjednika Obamu na sastanku u Buckinghamskoj palači bila je opuštena situacija, smijali smo se, to nije bilo formalno. Kada sam vidio Obamu, s kojim se nisam sreo od sastanka u SAD-u, pogledao sam ga i rekao 'gospodine Obama', a on je odgovorio 'gospodin Berlusconi, pretpostavljam'. Nasmijali smo se i pozdravili jedan drugoga. Mediji su tada odlučili izbaciti sve osim mojeg obraćanja Obami, očito je da izvlače stvari iz konteksta i rade što žele.

Ali kraljica je tada vikala na vas.

Kraljica me branila. Idućeg dana je iz Buckinghamske palače izdala izjavu u kojoj izričito navodi kako njena reakcija nije bila apsolutno ništa kritično.

Jeste li sretni što trenutno vodite Italiju? Ili je Italija sretna što ju vi vodite?

Još uvijek u sve što radim ulažem puno truda i žrtve. Moram vam priznati da mi se ne sviđa. Apsolutno. Radije bi radio ono što sam radio prije, ili bi radio nešto sasvim različito od onoga što trenutno radim.

Vaš razvod donio vam je mnogo negativnog publiciteta, kako se s time nosite?

Smatram da je nečasno ponašanje ljudi koji kopaju po tuđoj privatnosti i koriste ju za političke sukobe. Što se tiče optužbi koje su u tom slučaju iznesene, reagirat ću na njih. Točno ću pojasniti kakva je situacija. Iza mene još uvijek stoje Talijani, a optužbe će se kao i svaki put do sada vratiti onima koji su ih pokrenuli kao bumerang.

Piše: Metro World News/Paula Newton/CNN
25.05.2009. 13:57:10
http://m.metro-portal.hr/silvio-berlusconi-za-cnn-nikada-nisam-napravio-niti-jedan-gaf/18190/