objavljeno 09.01.2011. 16:04:59
TWITTER ISTRAŽIVANJE

Siječanj - mjesec loše reputacije - najdepresivnij dan 2011. - 17. siječnja

Mjesec siječanj nema baš dobru reputaciju - najhladniji je, najdepresivniji i dijeli se najviše otkaza

Fotografija vijesti

Kao da nam nije dovoljno što je najhladniji, siječanj je mjesec koji svake godine proglašavaju najdepresivnijim. Znanstvenici računaju dane, proučavaju koji bi to mogao biti, a za ovu godinu odredili su 17. siječanj kao upravo taj dan. Prošlih su godina spominjali 19., 21., i 22., ali za ovu je godinu to sljedeći ponedjeljak (još je i ponedjeljak!). Koji je to dan biti budućih godina, možemo samo nagađati.

Evo kako su znanstvenici s danskog sveučilišta Northeastern i fakulteta za tehnologiju  došli do zaključka da je upravo 17. taj užasan da -  analizirali su 300 milijuna tweetova koje su korisnici interneta objavljivali u protekle tri godine. Pronašli su ključne riječi i na osnovu njih načinili "prognozu".

Naveli su da je njihovo istraživanje pokazalo da je siječanj mjesec kada postoji najveći rizik od otpuštanja radnika, dok radnici sami daju otkaze krajem svibnja i početkom kolovoza.

Također, istraživanje je pokazalo da se parovi najčešće zaručuju u veljači, a to se ponajprije može zahvaliti Valentinovom 14. veljače. Do prekida najčešće dolazi u ljetnom periodu, jer dečki i djevojke tada češće varaju svoje partnere. Također, zabilježeno je da najviše žena rađa u srpnju, a najmanje prekida je zabilježeno tokom Božića.

Što se najsretnijih i najtužnijih dana tiče, prema "prognozama" znanstvenika u 2011. godini najnesretniji, odnosno najtužniji i najdepresivniji dan će biti 17. siječnja.

Psiholog Cliff Arnall je došao do matematičke formule koja dokazuje da je 17. siječanj najdepresivniji dan u godini. Naime, tog dana spajaju se faktori svojstveni depresiji, među kojima su prekršena novogodišnja obećanja, nagomilani računi, strah od gubitka posla i sve to u kombinaciji s hladnim vremenom i sivilom.

No, ne brinite samo šest mjeseci kasnije čeka vas najsretniji dan u godini, a to je 17. srpnja.

09.01.2011. 16:04:59
http://m.metro-portal.hr/sijecanj-mjesec-lose-reputacije/53818/