objavljeno 17.08.2020. 18:59:00
NAŠI NISU...

Sigurno u školu - vodiš koji Hrvatska NE piše

Kao odgovor na pitanja zabrinutih roditelja, Health's Children sastavio je internetski vodič temeljen na uvjetima i lijekovima koji će roditeljima pomoći da odluče je li povratak u školu siguran

Naši
Naši "genijalnci" čekaju - mig politike, a ne zdravlja (Arhiva)

Pojedina djeca imaju veći rizik od obolijevanja te se za njih preporučuje online nastava. Nekoliko je takvih primjera:

Astma: Naravno, nema svako dijete koje boluje od astme jednak stupanj bolesti. Astma je plućna bolest, a koronavirus napada pluća pa su stoga djeca koja boluju od astme pod većim rizikom. Uz to, neki od lijekova kojima se tretira astma mogu oslabiti imunitet pa je stoga ovo dvosjekli mač.

Cistična fibroza je, naravno, bolest koja pogađa i pluća. Ta su djeca posebno sklona infekcijama pluća. Kako stare, njihova se pluća u određenoj mjeri pogoršavaju. Dakle, to bi ih također dovelo u veliki rizik od infekcije COVID-19.

Neuromuskularne bolesti ili poremećaj pokreta: Djeca koja boluju od ove bolesti možda nemaju spodobnost da potpuno prošire pluća, a jedan od razloga jest taj što su zbog slabosti mišića ili kroničnosti bolesti imali sekundarni problem s plućima i općenito su postali skloni respiratornim infekcijama. Osim toga, neka od djece koja imaju ovu bolest također koriste lijekove koji mogu oslabiti imunitet što znači da je rizik od obolijevanja od koronavirusa kod njih veći.

S druge strane, djeca koja obole od neke druge bolesti smatraju se blago rizičnim pacijentima. Primjerice, ako dijete ima neku crijevnu bolest i zarazi se koronavirusom, uz upotrebu lijekova, stanje bi bilo pod kontrolom i to se smatra nisko ili blago rizičnim pacijentima.

Djeca koja boluju od dijabetesa tipa 1 također su nisko rizični pacijenti, odnosno, u slučaju da se zaraze i koronavirusom, vjerojatno će imati samo blage simptome.

Što se tiče povratka djece u škole, bitno je napomenuti da su uvjeti različiti u svim školama, ali stoga je bitno nositi masku, fizički se distancirati i  održavati osobnu higijenu kako bi se spriječilo širenje virusa, navedeno je u preporukama koje su objavljene na stranici childrens.com. Roditeljima se savjetuje i da pripreme rezervne maske za djecu u slučaju da im se neka uprlja ili potrga.


17.08.2020. 18:59:00
http://m.metro-portal.hr/sigurno-u-skolu-vodis-koji-hrvatska-ne-pise/126917/