objavljeno 31.01.2021. 08:31:00
NAJAVE

'Sićušni zagrebački salon' u Galeriji Forum

Kako se napominje, takav pristup umjetničkom stvaralaštvu - kao elementu moguće samospoznaje - zajednički je svim radovima s ove izložbe

Sićušni zagrebački salon
Sićušni zagrebački salon (Arhiva)

Galerija Forum predstavlja od petka izložbu "Sićušni zagrebački salon", koncipiranu  kao mali pregled recentnih radova hrvatskih umjetnika svih generacija, koji imaju zajedničku poveznicu - pokušaj samorefleksije kroz umjetničko stvaralaštvo.

Od starijih autora izlaže doajen hrvatskog slikarstva, Đuro Seder s radom koji "pokazuje njegovu neumrlu živost i neugaslu strast prema slikarstvu, njegovu jednostavnost i razigranost, kao i veliku vještinu".

Slično se opisuje i izložak Vatroslava Kuliša, "čiji je vitalizam svoj izraz pronašao u ekspresivnoj apstrakciji."

Ivan Fijolić, poznat kao kipar, izlaže pastel na kartonu u kojemu na duhovit način komentira pojedinca pred zavodljivim svijetom umjetnosti, dok se fotografi Ivan Posavec i Mio Vesović predstavljaju u žanru akta.

"Posavčev je akt muški, koji asocira na priču o Narcisu, no ovoga puta Narcisu koji je odustao od zaljubljenosti u sebe, a Vesovićev ženski, koji sugerira posvemašnje poniranje u sebe", napominje se u najavi.

Davor Krelja i Nenad Perković donose novu tablu iz svoga zen stripa "Zlatousti".

Helena Ohnjec izlaže skulptorsku instalaciju koja prikazuje nudističku plažu, mjesto bijega od konvencija i svakodnevice, Domagoj Rogina u dva manja platna ispituje vlastitu poziciju u umjetnosti i vlastitu kreativnu ličnost, Luka Kušević teži odmaku od zbilje kojom je okružen uz pomoć intenzivnih boja, a Petra Šabić uz pomoć snažne ekspresije kojom pokušava dočarati budistički pojam Śūnyatā, jedinstva iz kojega proizlaze sve pojedinačnosti.

Kako se napominje, takav pristup umjetničkom stvaralaštvu - kao elementu moguće samospoznaje - zajednički je svim radovima s ove izložbe.

Izložba se može pogledati do 20. veljače. 

31.01.2021. 08:31:00
http://m.metro-portal.hr/sicusni-zagrebacki-salon-u-galeriji-forum/130104/