objavljeno 06.03.2008. 01:52:54
POZIV NA POTPORU

Šibenik: Ako želite ubiti, učinite to automobilom

Udruga obitelji osoba stradalih u prometu: Male su kazne ubojicama za volanom

Udruga će nadzirati procesuiranja počinitelja teških prometnih nezgoda
Udruga će nadzirati procesuiranja počinitelja teških prometnih nezgoda

Pod motom ‘Ne čekajte da se dogodi i vama’, u Šibeniku je predstavljena Udruga obitelji osoba stradalih u prometu Dalmacije. Promovirao ju je Mirko Erceg, otac djevojke stradale prije šest godina u Makarskoj. Njezin je ubojica za to kazneno djelo dobio dvije godine otvorenog zatvora.

Kao dopredsjednik Udruge, Erceg je za subotu na šibenskoj Poljani najavio potpisivanje peticije kojom će se od Sabora tražiti pooštravanje kazni vozačima koji čine teške prometne prekršaje i time uzrokuju smrt i trajni invaliditet.

- Pozivam građane da podupru akciju naše Udruge, koju je na razini Hrvatske podržalo više od 16 tisuća građana. Naš je cilj da se to ne dogodi i njima, a na žalost, meni se to dogodilo. Jasno nam je da ova naša udruga i sve što činimo ne može vratiti naše voljene, ali možemo pomoći žrtvama stradalih u prometu. S tim problemom suočavate se i vi u Šibeniku. Zapitajte se kako je sada 18-godišnjem mladiću, sinu Divne Knežević koja je u siječnju stradala pod kotačima mladića koji je jurio sa 150 kilometara na sat - kazao je Erceg.

On je pri tome upozorio na nerazumno blage kazne počiniteljima.

- Ako želite nekoga ubiti, najbolje je da ga ubijete automobilom. Prosječne kazne za prometne prekršaje u Hrvatskoj sa smrtnim posljedicama su tek godina i pol zatvora. S druge strane, mi žrtve osuđeni smo na cijeli život. Stoga je pravo čudo da smo smogli snage i utemeljili ovu udrugu. Prvo smo krenuli s Istrom i Kvarnerom, potom Dalmacijom, a prije dva dana udruga je utemljena i u Osijeku - kazao je Erceg.

Formiranje udruge podržao je i Centar za razvoj demokracije - CERD iz Splita.

Piše: Piše: Marijan Džambo/EPEHA
06.03.2008. 01:52:54
http://m.metro-portal.hr/sibenik-ako-zelite-ubiti-ucinite-to-automobilom/4019/