objavljeno 09.03.2010. 18:30:00
TEŠKO JE PROTIV PRIRODE

Šest načina da izbjegnete spolno prenosive bolesti

Mnogi će reći da je za sigurnost zdravlja najbolje suzdržavati se od seksa, no malo tko bi se pristao na takav režim - evo nekoliko alternativa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Najbolji i najučinkovitiji način štićenja pred spolno prenosivim bolestima je naravno potpuna apstinencija. No, to kod većine smrtnika ne dolazi u obzir. Stoga je potrebno pronaći alternative koje su jednako učinkovite. Pročitajte što vam dugoročno može olakšati život i priskrbiti miran san.

1. Bez izuzetaka prakticirajte siguran seks

Odlučite da ćete uvijek i posvuda prakticirati siguran seks. Da ćete pri analnoj ili vaginalnoj penetraciji koristiti kondom, pri oralnom seksu lateks rukavicu ili neku drugu barijeru. Isto tako, kondom koristite pri uporabi seksualnih pomagala ili igračaka i izbjegavajte pregrub seks koji može dovesti do krvarenja bilo koje vrste.

2. Redovito se testirajte i isto predložite svojoj partnerici ili partneru

S redovitim testiranjem ćete potvrditi da niste zaraženi ili ćete pravovremeno saznati da jeste. Poneke spolno prenosive bolesti je lakše liječiti ukoliko se rano otkriju. Ukoliko saznate da ste zaraženi tada nećete predstavljati opasnost za svoje partnere ili partnera.

3. Imati spolne odnose u uzajamno monogamnom odnosu

Ukoliko ste se partnerom ili partnericom testirali na spolno prenosive bolesti i oboje ste dobili negativne rezultate, tada se dogovorite i oko daljnje zajedničke budućnosti. Ako odlučite biti odani jedno drugom, onda nema problema iako ni tada ne možete biti potpuno sigurni je li vaš partner odan - u to nitko ne može biti 100% siguran. Zato je najbolje i u stalnijoj vezi držati se stavaka broj 1 i 2.

4. Razgovori o spolno prenosivim bolestima neka budu bez dlake na jezikuP

Ključno je da s partnerima imate mogućnost razgovarati otvoreno o vašem seksualnom životu. Neka vas ne bude strah ni sram govoriti o prošlim iskustvima. Razjasnite moguće nejasnoće u vezi s vašom seksualnošću. Otvoreno razgovarajte o testiranju na spolno pernosive bolesti i korištenju zaštite.

5. Poznajte svoje granice

Ponekad vam se stvari čine drugačijima nakon nekoliko čaša alkohola ili nakon konzumacije ilegalnih supstanci. Stoga, prije nego krenete u avanturu, razmislite o svojim granicama - gdje su i do kuda sežu, odnosno do kud ste spremni ići. Kada se u jednom trenutku nađete u zagrljaju neznanca/neznanke sigurno neće biti vremena i mjesta za razmišljanje o granicama. Postavite ih sami sebi puno ranije. I ne očekujte da će druga osoba imati kondom; ponesite ga vi.

6. Pobrinite se sami za sebe

Ponekad je nemoguće ne misliti na seks. Neprestano vam se mota po glavi i vjerojatno bi zaskočili prvu simpatičnu osobu koja vam se nađe na putu. Takve situacije su posebno nesigurne jer potpuno izgubite pamet i iz glave vam isčeznu sve lekcije o sigurnom seksu. Prije nego krenete u osvajački pohod opustite se uz dobru staru masturbaciju. Tako ćete o mogućem seksu s neznancem razmišljati malo trijeznijom glavom i razmisliti o sigurnosti vlastitog zdravlja.

Izvor: Intimatemedicine.com.hr

09.03.2010. 18:30:00
http://m.metro-portal.hr/sest-nacina-da-izbjegnete-spolno-prenosive-bolesti/35034/