objavljeno 12.03.2009. 22:35:30
SABOR

Rasprava o sjedištu Zagrebačke županije

SDP i HNS za, HDZ protiv premještanja u Veliku Goricu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić, CROPIX)

Zastupnici u Hrvatskom saboru večeras su raspravili prijedlog Kluba zastupnika HNS-a da, izmjenom zakona o područjima županija, gradova i općina, sjedište Zagrebačke županije, umjesto Zagreba, postane Velika Gorica, što su iz SDP-a podržali, a iz HDZ-a ocijenili politikanstvom.

"Zagrebačka županija jedina je županija u Hrvatskoj čije se sjedište ne nalazi na njezinom teritoriju što je neodrživo i suprotno EU povelji o lokalnoj samoupravi", ustvrdio je HNS-ov Goran Beus Righembergh.

Dodao je kako smatra da bi Velika Gorica bila dobro županijsko sjedište jer je najveći grad u županiji sa 70 tisuća stanovnika gdje se stvara 37 posto novostvorene vrijednosti.

"Zagrebačka županija nema svoju policijsku upravu, a na tom se području nalaze najprometnije prometnice; sjedište domova zdravlja je u Zagrebu, a pacijenti se svaki dan sanitetskim vozilima prevoze na dijalizu", naveo je dodajući da bi se svi ti veliki troškovi za funkcioniranje županijskih službi u Zagrebu mogli izbjeći.

Podržao ga je SDP-ov Arsen Bauk ocijenivši da velika i gospodarski jaka Zagrebačka županija s devet gradova i 25 općina zaslužuje sjedište na svom području.

HDZ-ov Krunoslav Markovinović je prijedlog HNS-a nazvao neozbiljnim jer mu nedostaje anketa s načelnicima i gradonačelnicima iz Zagrebačke županije kako bi se moglo vidjeti žele li oni uopće drugo sjedište ili ne. Upitao je i zašto sjedište ne bi moglo biti primjerice u Samoboru.

I Stjepan Kundić (HDZ) je prijedlog HNS-a ocijenio politikanstvom i prikupljanjem političkih bodova, na što je Beus Richembergh ustvrdio da su gotovo sve stranke dosad tražile promjenu sjedišta Zagrebačke županije pred izbore, ali bez službene zakonske inicijative.

Večeras su zastupnici podržali izmjene odluke o Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije kako bi se, rečeno je, ojačala uloga tog vijeća koje će nadzirati i pratiti provedbu Strategije suzbijanja korupcije i dva puta godišnje o tome izvijestiti Sabor.

"Nažalost, velike ribe još nisu ušle u mrežu borbe s korupcijom", požalio se predsjednik Vijeća Željko Jovanović (SDP).

Raspravljen je i prijedlog odluke da se za predsjednika Nacionalnog vijeća za znanost ponovno imenuje Krešimir Pavelić uz oštru kritiku iz oporbe. (hina/metro-portal)

12.03.2009. 22:35:30
http://m.metro-portal.hr/sdp-za-hdz-protiv-sjedista-zagrebacke-zupanije-u-v-gorici/15649/