objavljeno 17.06.2017. 11:14:00
AHA!

Savjeti za savršen roštilj

Sezona roštiljanja je u punom jeku, a kako biste jeli zdravo i ukusno, donosimo vam savjet koji ne smijete zanemariti

Roštiljanje nije baš tako jednostavno
Roštiljanje nije baš tako jednostavno (Arhiva)

Roštilj je omiljen način pripreme hrane u toplijim danima, jer miris pečenog mesa i povrća jednostavno privlači ljude i potiče na zabavu, to će vam potvrditi svi. No, nije to baš tako jednostavno - zapališ vatru, čekaš da nastane žar i baciš gore sve što imaš... ima tu puno više posla.

Naime, kapi koje padaju na vatru dovode do pojave dima koji sadrži štetne tvari koje dolaze u hranu. Radi se o supstancama koje se smatraju kancerogenima, pa bi ih trebalo izbjegavati, upozoravaju stručnjaci.

Rješenje je u mariniranju hrane prije nego što je stavite na roštilj, a koliko dugo treba biti marinirana ovisi o marinadi i što se u njoj nalazi.

Gotova marinada može se kupiti u trgovini ili domaća vrlo lako napraviti doma. Zahvaljujući njoj meso i povrće ima puno bolji okus.

Kako bi izbjegli štetne posljedice po zdravlje, bolje je provjeriti je li meso gotovo tako da ga maknete s roštilja pa razrežete, nego da ga režete nad vatrom.

Kada bi hamburger provjeravali nožem, može doći do istjecanja mesnih sokova na vatru što je štetno.

I za one jako oprezne, mesne sokove možete prikupiti u aluminijsku posudu ili roštilj tavu, savjetuju stručnjaci.

17.06.2017. 11:14:00
http://m.metro-portal.hr/savjeti-za-savrsen-rostilj/105605/