objavljeno 06.09.2011. 12:28:00
MODERNA TEHNOLOGIJA

Satelitska navigacija drastično snizila prodaju autokarti i atlasa

Prodaja satelitskih navigacija u Europi gotovo se udvostručila u svega četiri godine i danas se prodaje gotovo 15 milijuna novih uređaja godišnje

Fotografija vijesti

Svojevremeno otpisan od strane dijela stručnjaka kao nepotrebna i preskupa igračka, satelitska je navigacija u automobilima zadnjih godina potpuno pomela klasične autokarte i zemljovide s tržišta.

21. stoljeće promijenilo je način na koji radimo mnoge stvari, a traženje najbržeg puta od mjesta A do mjesta B svakako je jedna od njih.

U zadnjih je šest godina prodaja autokarata pala za 39%, dok se karte gradova prodaju čak 44% slabije nego prije.

Ovo vjerojatno nikoga neće začuditi, budući da se u Britaniji cijene prosječne autokarte kreću oko 12 funti, dok je satelitska navigacija, nakon početne investicije, potpuno besplatna. Povrh toga, servis za planiranje ruta, poput Google Mapsa, u kombinaciji sa smartphonovima, nudi korisnicima besplatnu online uslugu planiranja putovanja dostupnu u svakom trenutku na zaslonu mobitela.

„Danas za ovakve stvari jednostavno koristimo iPhone ili GPS uređaj u automobilu. Pad prodaje papirnatih karti nastavit će se i u budućnosti, a vrlo je vjerojatno da prije ili poslije uopće više neće biti moguće kupiti papirnatu kartu na benzinskim crpkama, kao što je to još uvijek slučaj danas" rekao je Stephen Mesquita, zaposlenik u tvrtki Nielsen BookScan.

Prodaja satelitskih navigacija u Europi gotovo se udvostručila u svega četiri godine i danas se prodaje gotovo 15 milijuna novih uređaja godišnje. 

Znajući da su i u Hrvatskoj prodajne cijene autokarti apsolutno previsoke, ne možemo ne pozdraviti ovakvu vijest.

06.09.2011. 12:28:00
http://m.metro-portal.hr/satelitska-navigacija-drasticno-snizila-prodaju-autokarti-i-atlasa/62946/