objavljeno 15.11.2009. 19:56:02
MIROVNI PROCES

Sarkozy predlaže bliskoistočnu mirovnu konferenciju u Parizu

Ideju nisu odbili niti Abas niti Netanyahu, a sve kako se čini dolazi od Sarkozyjeve i Mubarakove Unije za Mediteran

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predložio je prošli tjedan izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da Pariz bude domaćin međunarodne mirovne konferencije na kojoj će sudjelovati glavni politički čimbenici s Bliskog istoka, piše izraelski dnevnik Haarez u nedjelju.

Po tom izvoru, Sarkozy je na susretu s Netanyahuom u srijedu u Elizejskoj palači pozvao izraelskog premijera da ponovno započne bliskoistočne mirovne pregovore zajedničkim susretom sa sirijskim i palestinskim predsjednicima Bašarom al-Asadom i Mahmudom Abasom u okviru međunarodne konferencije u Parizu.

Na konferenciji će, dodaje Haaretz, sudjelovati i jordanski kralj Abdulah II., egipatski predsjednik Hosni Mubarak, libanonski predsjednik Michel Sleimane te predstavnici Bliskoistočnog kvarteta (SAD, EU, Rusija i UN).

List još dodaje da je Sarkozy u četvrtak nazvao Abasa kako bi ga obavijestio o tom prijedlogu, a o tome je razgovarao i s Asadom u prigodi njegova posjeta Parizu u petak. Netanyahu i Abas nisu odbili francuski prijedlog, piše Haaretz.

Sarkozy i Mubarak su supredsjedatelji Unije za Mediteran koja se zauzima da se prostor Sredozemlja pretvori u zonu mira zahvaljujući različitim projektima, napose na polju okoliša i prometa. (hina/metro-portal)

15.11.2009. 19:56:02
http://m.metro-portal.hr/sarkozy-predlaze-bliskoistocnu-mirovnu-konferenciju-u-parizu/26502/