objavljeno 28.08.2015. 16:30:00
ZANIMLJIVO

Sarkazam nas čini - kreativnijima?

Znate onog kolegu koji uvijek ima sjajne ideje, no s njim je jednostavno nemoguće normalno razgovarati jer je uvijek - sarkastičan? E, upravo zato je tako dobar

Izluđuje okolinu, ali je koristan ...
Izluđuje okolinu, ali je koristan ... (Arhiva)

Sarkazam nas sigurno neće staviti visoko na listu najomiljenijih kolega, no na radnom mjestu može vas učiniti kreativnijim zaposlenikom, pokazalo je nedavno istraživanje.

Istraživanje su proveli ozbiljni znanstvenici s Europske poslovne škole i Harvarda, a zapravo se sastojalo od tri manja, povezana istraživanja.

U prvom su ispitanici su trebali reći nešto sarkastično ili iskreno, čuti nešto takvo ili imati neutralni razgovor.

Nakon toga, u drugom su istraživanju sudionici su morali zapamtiti vrijeme kada su rekli ili čuli nešto sarkastično, iskreno ili neutralno, dok su u trećem su morali izmisliti odgovor na sarkastičnu, iskrenu ili neutralnu šalu.

Poslije svega dobili su kreativne zadatke koje su morali ispuniti, a uvjerljivo najbolje rezultate pokazali su sarkastični zaposlenici

Istraživači su zaključili da je sarkazam iskra kreativnosti, jer tada moramo razmišljati apstraktno, kako bi shvatili stvarnu udaljenost između doslovno i prenesenog smisla izgovorenih riječi.

Jednaka logika vrijedi i kada smo u poziciji da čujemo nešto sarkastično, ali samo ako imamo dobar i povjerljiv odnos s osobom s kojom razgovaramo. U suprotnom, sarkazam može dovesti do konflikta.

28.08.2015. 16:30:00
http://m.metro-portal.hr/sarkazam-nas-cini-kreativnijima/93566/