objavljeno 10.08.2010. 23:23:50
VJEČNA LJUBAV

Santos i Chavez žele okončati krizu

Novi kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos sastao se s Hugom Chavezom kako bi se diplomatski odnosi dvije zemlje ponovno uspostavili

Juan Manuel Santos
Juan Manuel Santos (Getty Images)

Kolumbija će učiniti sve što može kako bi opet uspostavila diplomatske odnose s Venezuelom, rekao je predsjednik Juan Manuel Santos u utorak po dolasku na sastanak s venezuelskim kolegom Hugom Chavezom u mjestu Santa Marta. Oko 3.500 policajaca skrbi za sigurnost dvojice predsjednika na sastanku koji bi trebao potrajati satima, a jedna od tema je sigurnost duž zajedničke granice duge 2.219 kilometara.

"Mi smo na povijesnom mjestu (posljednje boravište Simona Bolivara) kako bismo opet uspostavili odnose između dviju bratskih zemalja i to čvrsto i trajno", rekao je Santos.

Za sastanak je odabrana Villa San Pedro Alejandrino, posljednje boravište Simona Bolivara, borca za neovisnost tadašnjih španjoskih kolonija, koji je rođen u Venezueli, a težio je ujedinjenju svih južnoameričkih država.

>> ETA i FARC planirali atentate uz pomoć Venezuele?

Chavez je po izlasku iz zrakoplova izrazio naklonost prema Kolumbiji u kratkome govoru u kojem je citirao Bolivara, ali i kolumbijskog Nobelovca Gabriela Garciju Marqueza.

"Unatoč svima olujama, došao sam potvrditi svoju vječnu ljubav prema Kolumbiji", rekao je.

Veneuzuela je diplomatske odnose s Kolumbijom prekinula 22. srpnja pošto je bivši kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe ustvrdio kako ima dokaze da Venezuela pruža utočište za 1.500 gerilaca FARC-a (revolucionarna marksistička pobunjenička skupina iz Kolumbije).

Kada je u subotu preuzeo dužnost, novi kolumbijski predsjednik Santos u svome je govoru poželio "izravan i otvoren dijalog" s Venezuelom u svrhu okončanja krize. (hina/metro-portal)

10.08.2010. 23:23:50
http://m.metro-portal.hr/santos-i-chavez-zele-okoncati-krizu/45947/