objavljeno 25.07.2021. 11:01:00
DOM HDLU

Samostalna izložba "Postsezona" Josipe Krolo

Samostalna izložba slika mlade umjetnice Josipe Krolo, "Postsezona", otvara se u četvrtak, 29. srpnja u Domu hrvatskih likovnih umjetnika

Dom HDLU
Dom HDLU (Arhiva)

Predstavit će se 14 slika iz serije "Postsezona", koja se bavi gentrifikacijom Splita, posljedicom postkonfliktnih privatizacijskih zločina nakon raspada Jugoslavije te potpunim oslanjanjem na tercijarni sektor ekonomije-turizam.

Kako se podsjeća u predgovoru izložbe u Splitu su 1979. izgrađeni Koteks, Bazeni Poljud, stadion na Poljudu, probijen željeznički tunel od Kopilice do centra, dovršava se Split 3. Gradi se grad, planski, za građane.

U Splitu 2019. od apartmana nema stana, osigurano je 70 tisuća novih ležajeva u privatnom smještaju, slavi se rast broja noćenja,  dok umjetnica, kako sama kaže, u roditeljskom domu piše ovaj koncept, opraštajući se od Splita". 

Pritom propituje do kada će građani vrijediti samo kao statisti u „Mediteranu kakav je nekad bio", hoće li turizam krenuti u održivom smjeru, što će ostati zapisano u betonu, na popisu stanovništva, hoće li njeno ime biti na njemu. "Split, 2020. Covid-19. Što sad?", pita se.

Josipa Krolo rođena je 1992. godine u Splitu. Magistrirala je 2018. godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Provela je jedan semestar na Facultat de Belles Arts u Barceloni. Izlagala je na više grupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Sudjelovala na na HDLU-ovoj rezidenciji De/konstrukcija slike u Leipzigu te Cite des arts rezidenciji u Parizu.

25.07.2021. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/samostalna-izlozba-postsezona-josipe-krolo/133326/