objavljeno 11.06.2019. 18:01:00
EHHH...

Samodisciplina na japanski način

Jasno je da ova metoda ne bi trebala biti problem nikome, čak ni osobama koje imaju veliki problem sa samodisciplinom

Put do uspjeha ne mora biti kompliciran...
Put do uspjeha ne mora biti kompliciran... (Arhiva)

Svatko od nas povremeno postavlja novi cilj ili izazov i jednako često ih na kraju ne uspijeva postići. Na kraju zaključimo da nismo spremni i da ćemo to učiniti sljedeći tjedan, mjesec ili godinu... 

Zašto nam ovo događa? Odgovor je prilično očigledan: često pokušavamo postići previše i prebrzo. Često nam je "muka" od nove odgovornosti jer je teško promijeniti stare navike i pokušati nešto novo.

Japanci imaju praksu za samousavršavanje

U japanskoj kulturi postoji praksa Kaizen koja se temelji na ideji "minuta za samousavršavanje". U središtu ove metode je ideja da bi osoba trebala prakticirati nešto jednu minutu, svaki dan u isto vrijeme.

Jasno je da ova metoda ne bi trebala biti problem nikome, čak ni osobama koje imaju veliki problem sa samodisciplinom. Puno češće ćete pronaći izgovor ako nešto trebate raditi pola sata ili dva sata.

Bilo da se radi o čitanju knjige na stranom jeziku ili vježbanju, uz ovaj način aktivnost će vam predstavljati užitak, a ne nešto što - trebate obaviti.

Važno je prevladati nedostatak samopouzdanja, kao i osloboditi se osjećaja krivnje i bespomoćnosti.Morate iskusiti osjećaj pobjede i uspjeha da biste krenuli naprijed. 

Kada ste inspirirani takvim osjećajima, postupno ćete početi povećavati količinu vremena koju provodite radeći zadatak koji ste sami postavili. Možda na početku pet minuta više, a onda će se to uskoro pretvoriti u pola sata i duže.

Kaizen je nastao u Japanu. Sama riječ sastoji se od dvije: kai (promjena) i zen (mudrost). Izumio ju je Masaaki Imai koji vjeruje da se ta filozofija može uspješnoprimijeniti na poslovni i privatni život.

11.06.2019. 18:01:00
http://m.metro-portal.hr/samodisciplina-na-japanski-nacin/118982/