objavljeno 02.05.2009. 15:10:33
SINDIKAT:

Samo organizirani novinari mogu zaštiti svoja prava

Tema konferencije bila je "Kriza kao pokriće za kršenje prava novinara".

(Bruno Konjević, CROPIX)

U povodu sutrašnjeg Svjetskog dana slobode medija, čelnici Sindikata novinara Hrvatska (SNH) istaknuli su kako novinari, u situaciji ekonomske krize, pada tiraže i oglasnih prostora, svoja prava i dosegnute socijalne i radne uvjete mogu zaštititi samo ako nastupaju organizirano.

Predsjednica SNH Gabrijela Galić upozorila je na konferenciji za novinare da poslodavci na razne načine samovoljnim potezima pokušavaju kršiti dosegnuta prava novinara te istaknula da se sindikat tome uspješno suprotstavlja.

Trenutačno je tako u pregovorima s poslodavcem Sindikat novinara Jutarnjeg lista, gdje je Uprava samoinicijativno pokušala raskinuti postojeći kolektivni ugovor i ponuditi svoj prijedlog koji jamči minimalnu razinu prava koja propisuje Zakon o radu. Sindikat je uspio zaustaviti i namjeru Uprave da svaka tri mjeseca sama određuje osnovicu plaće, što znači da bi novinari direktno ovisili o samovolji poslodavca, navela je predsjednica Sindikata.

Sindikalni povjerenik u toj medijskoj kući Srđan Vrančić naveo je da EPH u Jutarnjem listu planira otpustiti 30-ak novinara, pri čemu bi stalno zaposleni mogli dobiti više od minimalne otpremnine, a honorarci ostati bez ičega.

Vera Kovačić iz Glasa Slavonije rekla je da su od 1. siječnja ove godine plaće smanjene od 4 do 10 posto "pod krinkom ekonomske krize", ali se sindikat uspio izboriti za to da se taj novac isplati nakon što kriza prođe. Sindikat je pristao na smanjenje jer je bilo pitanje - ili smanjenje plaća ili otpuštanja prvo honoraraca, zatim novinara koji imaju ugovore na određeno vrijeme, pa prisilna umirovljenja itd.

Članica Izvršnog odbora SNH-a i novinarka Večernjeg lista Jasmina Popović rekla je kako i u njezinom listu vlada atmosfera nesigurnosti i straha, te da na svaku odluku Uprave odmah reagiraju dobro organizirani sindikat, Radničko vijeće i Redakcijsko vijeće koje djeluje u Večernjem.

Tako su prije nekoliko mjeseci bili spremni na štrajk zbog kršenja Kolektivnog ugovora, do čega ipak na kraju nije došlo.

Predsjednica SNH Gabrijela Galić je navela kako poteškoće imaju i novinari u Slobodnoj Dalmaciji gdje se govori o nezadovoljavajućoj financijskoj situaciji.

Također je rekla da ima naznaka o uskraćivanju nekih materijalnih prava u Hini, gdje zasad o tome uspješno traju razgovori s Upravom. Galić je pojasnila da je odvjetnik SNH, za potrebe sindikalne podružnice u Hini, s obzirom na smanjena novčana sredstava za Hinu iz proračuna, analizirao postojeći Kolektivni ugovor radi najavljene namjere Uprave da zbog smanjenih sredstava ostvari uštede na naknadama i materijalnim pravima radnika. Odvjetnik je u travnju uputio sindikatu novinara u Hini mišljenje u kojemu se kaže da je pogrešan stav poslodavca da temeljem članka 37. KU može izbjeći obvezu isplate prigodnih nagrada u visini od najviše 2500 kuna godišnje (regres i božićnica). Odvjetnik se također poziva i na materijalna prava iz članaka 43. i 46. KU Hine, koji uređuju ostala materijalna prava, rekla je Galić.

Ona je pozvala novinare koji nisu sindikalno organizirani da se učlane u Sindikat, jer kada dođe do krizne situacije samo se tako može nešto postići i zaštititi od samovolje poslodavaca. (hina/metro-portal)

02.05.2009. 15:10:33
http://m.metro-portal.hr/samo-organizirani-novinari-mogu-zastiti-svoja-prava/17243/