objavljeno 15.12.2021. 08:29:00
OSVRT

Sakralni ciklus Mladena Žunjića

Bilo je uvijek i bit će različitih reakcija javnosti, od pozitivnih do negativnih, bez obzira na umjetničke dosege

Mladen Žunjić
Mladen Žunjić (Miroslav Pelikan)

Gotovo je uobičajeno da likovni autor posveti dio svoga opusa sakralnim motivima i zaokruži ih u jedinstvenu cjelinu, pritom očuvajući sve bitne komponente svoje artističke specifičnosti.

Naravno, bilo je uvijek i bit će različitih reakcija javnosti, od pozitivnih do negativnih, bez obzira na umjetničke dosege.

I poznati i vrijedni slikar Mladen Žunjić predstavio je nekoliko svojih novijih slika, ulja i akrila na platnu većeg,velikog formata sakralne tematike.

Prepoznatljiv Žunjićev rukopis, potezi kista, geste, geste, koloristička paleta čine temelj i ovoga zanimljivoga ciklusa. Ističe se motiv križa, izraženo dominantno crnilo u središtu slike, prošarano tragovima boje, na kome se uočava tijelo razapetog, tijelo Isusa Krista.

Zanimljiva je i podjela površine slike na prostore tame i prostore svjetla, neposredni dodir svjetla i tame.

Žunjić slobodno interpretira sakralni motiv, posve na svoj način, bez mnogo obaziranja na mnogobrojne likovne izvedbe u prošlosti ali i sadašnjosti, bojom iskazujući duboku doživljajnost.

Sakralni ciklus Mladena Žunjića svakako valja vidjeti u živo i tada ga doživjeti kao emotivni likovni zapis čovjeka i umjetnika.

Piše: Miroslav Pelikan
15.12.2021. 08:29:00
http://m.metro-portal.hr/sakralni-ciklus-mladena-zunjica/135613/