objavljeno 06.12.2009. 09:47:15
MINISTARSKO PRIZNANJE

SAD već godinama ne zna gdje je Osama bin Laden

Najpoznatiji svjetski bjegunac unatoč nagradi od 50 milijuna dolara i dalje uspješno bježi od najboljih svjetskih obavještajnih službi

(Getty Images)

Sjedinjene Države ne znaju gdje je vođa Al Kaide Osama bin Laden i "već godinama" nemaju pouzdanih informacija o njegovu kretanju, izjavio je u nedjelju američki ministar obane Robert Gates za televizijsku postaju ABC.

Odgovarajući na pitanje čini li Pakistan dovoljno kako bi uhvatio najtraženijeg zločinca u svijetu, Gates je rekao: "Ne znamo gdje je Osama. Da znamo, išli bismo po njega."

Gates usto nije mogao potvrditi informaciju prema kojoj taliban koji boravi u pakistanskom zatvoru zna gdje je Bin Laden bio početkom 2009.

SAD je raspisao tjeralicu uz nagradu od 50 milijuna dolara za hvatanje živog ili mrtvog Osame bin Ladena i za bilo kakvu informaciju koja bi omogućila njegovo uhićenje.

Većina stručnjaka misli da se Bin Laden skriva u pakistanskim planinama, a neki misle da bi se bolje mogao prikriti u velikome gradu.

Jedino je sigurno da je koncem 2001. pobjegao iz Afganistana i ušao u Pakistan preko pokrajine Sjevernog Vaziristana, plemenskog poluautonomnog područja nastanjenog Paštunima, tradicionalnim protivnicima središnje vlasti. (hina/metro-portal)

06.12.2009. 09:47:15
http://m.metro-portal.hr/sad-vec-godinama-ne-zna-gdje-je-osama-bin-laden/27983/