objavljeno 23.02.2012. 07:58:00
UPOZORENJE METEOROLOGA

SAD-u prijeti još jedna sezona razornih tornada

Tornada su 2011. u SAD-u učinila štete u vrijednosti 28,7 milijardi dolara i izazvala pogibiju više od 550 osoba

Fotografija vijesti

Nakon što je sezona tornada prošle godine u SAD-u donijela više od 30 milijardi dolara štete, čini se ni kako 2012. neće biti ništa bolja, prenosi Hina.

Iako nema načina za predvidjeti ponavljanje razornog niza tornada prošle godine, internetska stranica za meteorologiju Accuweather.com ovoga je tjedna rekla da će i ove godine u SAD-u biti više tornada od uobičajenog broja.

S tim su predviđanjem neizravno vezane klimatske promjene jer snažne grmljavinske oluje stvaraju uvjete u kojima nastaju tornada a te oluje mogu biti potaknute toplinom površinskih voda višom od uobičajene u Meksičkom zaljevu, kaže meteorolog Accuweathera Paul Walker.

Tornada su 2011. u SAD-u učinila štete u vrijednosti 28,7 milijardi dolara i izazvala pogibiju više od 550 osoba, po Nacionalnim centru SAD-a za klimatske podatke. Jedan od razloga za tako velik broj poginulih i goleme štete je što su najsnažnije nepogode pogodile gušće naseljena područja kao što su Joplin u Missouriju i Birmigham u Alabami, rekao je Walker.

Ukupna šteta od klimatskih i vremenskih nepogoda, uključujući sušu, 2011. u SAD-u iznosila je 55 milijardi dolara. Poplave su napravile štete od oko pet milijardi dolara i izazvale pogibiju 12 osoba, po Nacionalnom centru za klimatske podatke.

Nova studija sugerira da bi klimatske promjene, kako snažne oluje koje tjeraju masu vode u unutrašnjosti postaje sve učestalije, mogle izazvati još poplava.

Poplave kakve su se mogle očekivati jednom u stoljeću mogle bi se događati svakih tri do dvadeset godina, izvijestili su istraživači sa sveučilišta Princeton i massachusettskog tehničkog instituta u posljednjem broju časopisa Nature Climate Change.

23.02.2012. 07:58:00
http://m.metro-portal.hr/sad-u-prijeti-jos-jedna-sezona-razornih-tornada/68510/