objavljeno 20.11.2008. 21:54:08

SAD: poziv na zajedničku akciju

Trgovački brodovi trebali bi ploviti samo pod zaštitom ratnih

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Zapovjednik američkih i savezničkih pomorskih snaga ispred obala Somalije poziva, u sklopu napora za suzbijanje piratstva u tim vodama, trgovačke brodove da plove uz naoružanu stražu i jedino po rutama kojima patroliraju ratni brodovi, izvijestio je u četvrtak The New York Times.

Zapovjednik, viceadmiral William Gortney iz američke Ratne mornarice, kazao je da su posade trgovačkih brodova upoznate s mjerama koje ne uključuju uporabu sile kako bi se spriječilo pirate da se ukrcaju na brod.

Tehnike uključuju složeno manevriranje kormilom i prilagodbu brzine kako bi se otežalo piratskim gliserima da se približe boku broda. Također su preporučeni jednostavni koraci, poput podizanja ljestvi, koje neki brodovi drže spuštenima tijekom cijele plovidbe.

Dužnosnici Pentagona kažu kako problem piratstva predstavlja još jednu od prijetnji nacionalnoj sigurnosti koja se ne može riješiti samo uz uporabu sile, iako su pojačane ophodnje ratnih brodova smanjile stopu piratskih napada.

Admiral Gortney, zapovjednik američke V. flote stacionirane u Bahreinu, kazao je kako je cilj više od deset ratnih brodova iz različitih zemalja koji sada patroliraju ispred obala Somalije, da se spriječi piratstvo.

Naglasio je da nema planova da se krene u spašavanje 18 brodova i njihovih posada, koje trenutačno drže pirati. Iznimka bi mogao biti ukrajinski teretni brod s teretom tenkova T-72, protuzračnih topova, raketnih bacača i drugog oružja. Svaki pokušaj da se taj teret iskrca u Somaliji može izazvati vojnu akciju, kazali su dužnosnici Pentagona.

Porast piratskih napada na strateškom plovnom putu kojim prolazi trećina svjetskih isporuka nafte, privukao je globalnu pozornost.

Posljednji slučaj je otmica saudijskog supertankera Sirius Star o čijem su oslobađanju počeli pregovori. Među 25 pomoraca na supertankeru je i jedan hrvatski državljanin.

Američki dužnosnici ističu kako problem može biti riješen jedino kada Somalija bude u stanju spriječiti pirate da operiraju s njezinih obala, a brodarski divovi ulože više napora da osiguraju siguran prolaz svoga tereta.

"Konačno rješenje je na obali, da Somalija osigura stabilnost i da nestanu uvjeti koji pogoduju razvoju piratstva", naglasio je admiral Gortney.

Utjecajni bostonski dnevnik "The Christiane Science Monitor" u svom komentaru u četvrtak ističe kako bi najdjelotvorniji način za suzbijanje piratstva u Somaliji bila međunarodna zaštita ribarstva te zemlje, s čijim je uništenjem prije desetak godina počeo procvat piratstva.

"Dok slaba somalska prijelazna vlada ne može osigurati kontrolu na kopnu, banda visoko organiziranih pirata preuzela je čvrsti nadzor nad pomorskim putovima zemlje", navodi Monitor.

Navodeći kako su nakon otmice ukrajinskog broda s oružjem i saudijskog supertankera mnoge zemlje poslale ratne brodove da patroliraju u Adenskom zaljevu i uz obale Somalije, list ističe da bi dugoročno bilo jednostavnije i jeftinije poslati "koalicijske snage zadužene za zaštitu ribarstva" pod okriljem UN-a, Afričke unije ili saveza voljnih zemalja.

Problem je počeo prije jednog desetljeća, otkada Somalija kao država bez središnje vlasti nije mogla patrolirati svojim obalnim vodama bogatim tunom. To su iskoristile strane ribarske flote, nahrupivši sa svojim mrežama i ostvarujući dobit na račun osiromašenog stanovništva Somalije. Povrh toga, postoje izvješća da strani brodovi iskracavaju otpad u somalijskim vodama.

To je potaknulo lokalne ribare da napadnu strane ribarske brodove i traže naknadu. Uspjeh tih ranih napada sredinom devedesetih prošlog stoljeća potaknuo je mnoge ribare da umjesto mreža u ruke uzmu 'kalašnjikove', navodi list.

"Učiniti obalna područja ponovo unosnim za lokalne ribare, moglo bi ohrabriti pirate da se vrate legalnim izvorima prihoda", ocjenjuje Monitor.

Također, međunarodne snage za zaštitu ribarstva oduzele bi legitimitet piratstvu, dodaje list, citirajući glasnogovornika pirata Sugule Alija, koji je stranim novinarima prošloga mjeseca rekao da njegovi ljudi izvode napade kako bi spriječili ilegalno ribarenje i odlaganja otpada u somalijskim vodama. (hina/metro-portal)

20.11.2008. 21:54:08
http://m.metro-portal.hr/sad-poziv-na-zajednicku-akciju/13209/