objavljeno 17.09.2008. 10:49:16

SAD odlučio pomoći Kubi

Građevinsko drvo i hrana kao poljoprivredni proizvodi

Kuba je teško pogođena dvama snažnim uraganima
Kuba je teško pogođena dvama snažnim uraganima (Reuters)

SAD je dopustio iznimnu prodaju građevinskog drva vrijednu 250 milijuna dolara te namirnica Kubi, pod embargom već 46 godina, kako bi pomogao otoku opustošenom uraganima, objavljeno je u utorak iz američke diplomatske misije u Havani.

"Dozvole za prodaju poljoprivrednih proizvoda" odobrene su nakon prolaza uragana Ike 7. rujna, drugog uragana koji je pogodio Kubu u tjedan dana, a "građevinsko drvo, materijal važan za izgradnju, uključen je u poljoprivrednu prodaju", piše u priopćenju američkog State departmenta.

Kubanske vlasti, procijenivši na pet milijardi dolara gubitke uzrokovane prolazom uragana Gustav i Ike, zatražile su od Washingtona da barem na šest mjeseci ukine embargo na prodaju građevinskog materijala i pristup kreditima.

"To je manje više ono što traže. Nema kredita jer ga naše pravosuđe zabranjuje i to bi trebalo ići preko treće strane. Dozvola obuhvaća hranu i drvo", objasnio je dužnosnik Odjela za američke interese u Havani (SINA), ističući da "embargo ostaje na snazi".

U priopćenju State departmenta piše da će svaki drugi "zahtjev Kube za kupovinu ostalog građevinskog materijala biti razmatran od slučaja do slučaja".

SAD je odobrio i slanje pomoći u visini 10 milijuna dolara nevladinim organizacijama radi pomoći stradalom kubanskom stanovništvu.

Kubanske vlasti još nisu komentirale tu američku najavu. (HINA)

17.09.2008. 10:49:16
http://m.metro-portal.hr/sad-odlucio-pomoci-kubi/11740/