objavljeno 27.04.2010. 07:46:00
SLIJEDI SUĐENJE

SAD izručio Francuskoj bivšeg panamskog diktatora Noriegu

Noriega je svrgnut 1989., u američkoj vojnoj intervenciji koju je naredio tadašnji predsjednik George H.W. Bush

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Sjedinjene Države u ponedjeljak su izručile Francuskoj bivšega panamskoga diktatora Manuela Noriegu (76), gdje ga čeka suđenje za pranje novca od trgovanja kokainom.

Bivši diktator, koji je bio pritvoren u saveznom zatvoru kod Miamija na Floridi, ukrcan je na noćni let Air France-a za Pariz, prema navodima neimenovanih službenika ministarstva pravosuđa, koje citiraju američki mediji.

Zrakoplov s Noriegom poletio je oko 18 sati po lokalnom vremenu iz Miamija, a u parišku zračnu luku Charles de Gaulle trebao bi sletjeti oko osam sati u utorak, po lokalnom vremenu.

Yves Leberquier, jedan od Norieginih odvjetnika, potvrdio je da njegov klijent leti za Francusku. Rekao je da će Noriega biti izručen francuskim vlastima u utorak, a kasnije će biti izveden pred suca koji treba utvrditi hoće li i dalje ostati u pritvoru.

Ranije u ponedjeljak, američka državna tajnica Hillary Clinton potpisala je nalog za izručenje Noriege, rekao je glasnogovornik State Departmenta, Mark Toner.

Noriega je svrgnut 1989., u američkoj vojnoj intervenciji koju je naredio tadašnji predsjednik George H.W. Bush.

Posredovanje u krijumčarenju tona kokaina, namještanje izbora i kršenje ljudskih prava bili su povod američke intervencije protiv Noriege, ranije bliskog suradnika CIA-e i najpouzdanijeg saveznika SAD u Srednjoj Americi.

Pred sudom u Miamiju, Noriega je 1992. osuđen za iznudu i krijumčarenje kolumbijskog kokaina na 40 godina zatvora a kazna mu je kasnije smanjena na 30 godina.

Francuska je zatražila njegovo izručenje nedugo prije no što je 9. rujna 2007. odslužio 17,5 godina. Nakon zatvora Noriega je u američkom pritvoru čekao izručenje Francuskoj.

Francuski državni tužitelji tvrde da je Noriega "oprao" oko tri milijuna dolara od kokaina, kupnjom luksuznih apartmana u Parizu. Noriega je osuđen u odsutnosti na deset godina zatvora, ali je Francuska pristala da mu ponovno sudi ako bude izručen.

Bude li na ponovljenom suđenju proglašen krivim očekuje ga do 10 godina zatvora. Njegovo izručenje tražila je i Panama zbog ubojstava političkih protivnika između 1983. i 1989. godine.(hina/metro-portal)

27.04.2010. 07:46:00
http://m.metro-portal.hr/sad-izrucio-francuskoj-bivseg-panamskog-diktatora-noriegu/38740/