objavljeno 19.03.2010. 13:37:57
MOGU SVE

Sabor donio zakon o poticanju prodaje stanova

Prihvaćen je zakon kojima će država kupnju stana poticati zajmovima, a saborska većina redom je odbacila oporbene prijedloge

(Goran Mehkek/Cropix)

Hrvatski je sabor danas donio Zakon poticanju prodaje stanova, na temelju kojega će država kupnju prvog ili većeg stana poticati zajmovima od 100 do 300 eura po četvornom metru.

Visina zajma ovisit će o cijeni stana, najduži rok otplate je 30 godina, a najduži poček 20 godina.

Zajmovi će se odobravati do kraja 2011., godišnja kamata će za vrijeme počeka biti dva posto, a za razdoblje otplate pet posto.

Vlada je prihvatila niz zastupničkih amandmana, a među njima i onaj Branka Bačića (HDZ), po kojem se na kamate za takve zajmove neće obračunavati PDV.

Saborska većina redom je odbacila oporbene prijedloge raspravljene ovog tjedna, među kojima i SDP-ov prijedlog da se zakonom utvrde rokovi u kojima državna i javna poduzeća moraju otplaćivati svoje obveze.

Odbačeni su i prijedlozi Dragutina Lesara (HL) da se saborskim zastupnicima, ministrima u vladi te čelnicima izvršne vlasti u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave ukine mandat po sili zakona ako ime se dokaže sukob interesa.

Sabor će zasjedanje nastaviti u srijedu. (hina/metro-portal)

19.03.2010. 13:37:57
http://m.metro-portal.hr/sabor-donio-zakon-o-poticanju-prodaje-stanova/35854/