objavljeno 30.07.2009. 12:06:32
otmi sirotu na svoju sramotu

Sabor donio antirecesijske zakone

Dizanje PDV-a, Zakon o naknadi za pružanje usluga u mobilnoj telefoniji, posebni porezi na automobile, kraći radni tjedan, smanjenje naknade za nezaposlene...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (arhiva)

Saborski zastupnici danas su izglasali više antirecesijskih zakona kojima se želi smanjiti utjecaj financijske i gospodarske krize na hrvatsko gospodarstvo čija primjena počinje od 1. kolovoza, a izglasana je i nova, viša stopa PDV-a od 23 posto.

Većinom glasova prihvaćen je i Zakona o PDV-u, kojim se stopa tog poreza diže sa 22 na 23 posto, a do kraja godine primjena nove stope trebala bi u državni proračun donijeti 1,5 milijardu kuna.

Zakonom o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, koji je također dobio potporu većine zastupnika, uvodi se naknada od 6 posto od ukupnog prihoda na SMS i MMS poruke te razgovore mobitelima. Primjenom zakona očekuje se povećanje prihoda državnog proračuna za oko 430 milijuna kuna godišnje, a u 2009. godini za oko 143 milijuna kuna.

Zastupnici su izglasali i Zakon o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove, koji uvodi nove, više cjenovne kategorije vozila s većim trošarinama. Promjena nema u trošarinama na automobile kojima je cijena do 350 tisuća kuna, a nakon njih se uvode četiri nove kategorije. Za najskuplje automobile, s cijenom preko 500 tisuća kuna predviđen je fiksni iznos trošarine od 177,5 tisuća kuna i 63 posto na iznos veći od 500 tisuća kuna.

Većinu saborskih glasova dobio je i Zakon o potporama za očuvanje radnih mjesta, kojim se daje podrška poslodavcima koji su zbog krize došli u poslovne poteškoće i skratili radni tjedan s 40 na 32 sata, odnosno uveli neradni petak. Tim poslodavcima država će pomagati plaćajući do 20 posto doprinosa te 10 posto neto plaće, odnosno 13 posto za radnike koji imaju djecu, a tu bi potporu mogli dobivati tri mjeseca, a u tu je svrhu osigurano 200 milijuna kuna.

Izglasan je i Zakon o posredovanju pri zapošljavanju kojim će se smanjiti naknade za nezaposlene koje će se od sada vezivati za minimalnu plaću, a ne, kao do sada, prosječnu plaću zaposlenika. Time bi se uštedjelo 100 milijuna kuna.

Zakonom o doprinosima, za koji je glasala većina zastupnika, mijenja se izračun iznosa mjesečne osnovice za obračun doprinosa. Izmjenama se koeficijent za izračun doprinosa smanjuje s 1,2 na 0,8. Država bi tako na mjesečnoj razini uštedjela 1,3 milijuna, odnosno na godišnjoj 16,5 milijuna kuna.

Većinom glasova izglasan je i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju kojima se postotak izdvajanja od naplaćene funkcionalne premije od obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti smanjuje s 10 na 7 posto.

U prvom čitanju potporu većine zastupnika dobio je i prijedlog zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, po kojemu plaće u tijelima županija, gradova i općina više ne bi smjele biti više od onih u državnoj upravi.

Sabor danas nije glasovao o raspravljenom prijedlogu Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke jer je Vlada u međuvremenu na taj zakonski prijedlog uputila svoj amandman.

Izvor: Hina

30.07.2009. 12:06:32
http://m.metro-portal.hr/sabor-donio-antirecesijske-zakone/19917/