objavljeno 29.07.2015. 11:55:09
PIRANSKI ZALJEV

Sabor danas o raskidu arbitražnog sporazuma

Branko Vukšić je izjavio da ovakav zaplet ne bi izrežirao ni Tarantino

Fotografija vijesti

Nakon što je predsjenik Sabora Leko sazvao izvanrednu sjednicu za srijedu i četvrtak, Hrvatski sabor danas bi i službeno, nakon rasprave koja ne bi trebala trajati dugo jer će prema dogovoru govoriti samo klubovi zastupnika, trebao obvezati Vladu na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade RH i Vlade Republike Slovenije. Takav zaključak vlade je predložila nakon sastanka premijera Milanovića i predsjednika saborskih klubova, a sudeći prema reakcijama nakon sastanka vladina intencija trebala bi biti podržana jednoglasno.

Sabornica nikada nije bila puna kao danas. Čini se da su se svi politički protivnici ujedinili u odluci da se prekine arbitražni postupak.

Predsjednik Vlade Zoran MIlanović prvi je dobio riječ: "Okupili smo se da bi uz vašu potporu nakon održanog sastanka u ponedjeljak donijeli zaključak kojim bi Sabor obvezao Vladu da učini nešto što vlada prema zakonu ima pravo učiniti, ali smisao je da se to dodatno politički potvrdi od strane Sabora. To nam puno znači. Nakon toga vladina tijela, odnosno resorno ministarstvo provodi u skladu s zakonom postupak raskida ugovora, izlaska iz ugovora zbog bitnih povreda ugovora". Rekao je da Hrvatska neće priznati odluku koju će donijeti Arbitražni sud ako on nastavi s radom. Neće ga ni financirati.

Podsjetio je kako je kod sklapanja sporazuma SDP bio 'konstruktivno suzdržan', da bi kasnije ipak podržali potpisivanje.

'Ugovor o arbitraži, šest godina kasnije, i danas smatram korektnim i ne smatram da je bio loš za hrvatske interese. Nije problem u dokumentu on nije bio loš i bio je održiv. Problem je  u ljudima, kao i obično. Oni su povrijedili povjerenje i mi iz toga moramo izaći van', rekao je Milanović.

Jadranka Kosor koja govori u ime Kluba nezavisne zastupnice Jadranke Kosor i zastupnika Hrvatske građanske stranke - HGS-a, prisjetila se kako je Slovenija blokirala pregovore Hrvatske s EU zbog nerješenog pitanja granice te pregovora o arbitražnom sporazumu s Borutom Pahorom koje je ona vodila. Slovenija je narušila i dobrosusjedske odnose i međunarodno pravo, rekla je Kosor.

"Hrvatska ima priliku da po prvi put pokaže u međunarodnim odnosima hrabrost, odlučnost i odvažnost i dokaže da je suvrena država, ma što drugi o tome mislili", rekao je vođa Laburista Dragutin Lesar.

Nakon Sabora, na redu je Vlada koja mora donijeti odluku o izlasku iz arbitražnog postupka.

29.07.2015. 11:55:09
http://m.metro-portal.hr/sabor-danas-o-raskidu-arbitraznog-sporazuma/93043/