objavljeno 26.12.2019. 09:44:00
NOVOSTI

Ruski internet isproban i radi

Provjera na specijalno dizajniranim mrežama trajala je nekoliko dana, a provedena je sukladno "Zakonu o suverenom internetu"

Rusi imaju svoj internet, ako zatreba
Rusi imaju svoj internet, ako zatreba (Arhiva)

Rusija je u ponedjeljak završila niz testiranja kojima je provjerila može li njezin internet RuNet funkcionirati u slučaju da se razdvoji od svjetskih poslužitelja, rekao je zamjenik ministra za informiranje Aleksej Sokolov.

Provjera na specijalno dizajniranim mrežama trajala je nekoliko dana, a provedena je sukladno "Zakonu o suverenom internetu", usvojenom u studenom, kao odgovor na ono što Rusija naziva "agresivnom prirodom" američke kibernetičke sigurnosne strategije.

"Naš je cilj bio omogućiti neprekinutu internetsku uslugu na ruskom teritoriju pod svim uvjetima", rekao je Sokolov novinarima.  

"Ishod provjere pokazao je da su vladine agencije i operateri komunikacijskih usluga spremni efikasno odgovoriti na prijetnje i osigurati da internet i komunikacija efektivno funkcioniraju", rekao je Sokolov. Prema Zakonu o suverenom internetu državne institucije i sigurnosne službe, kao i teleoperateri, aplikacije za dopisivanje i e-mail moraju sudjelovati u testiranjima, koja ne utječu na internetske korisnike.

Ministarstvo informiranja izradit će izvještaj o ishodima testiranja koji će pregledati predsjednik Vladimir Putin, dodao je Sokolov. Kako navodi Kremlj, zakon treba zaštititi "ruski segment" interneta u slučaju odspajanja od velikih svjetskih poslužitelja u Europi i u Sjedinjenim Državama. Svrha je omogućiti rad državnih službi i ruskog bankovnog sektora u slučaju rata i velikih kibernetičkih napada. 

"Slobodan internet i suveren internet su dva pojma koja nisu u suprotnosti", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na prošlotjednoj godišnjoj tiskovnoj konferenciji. Zakon treba osigurati da "imamo vlastite resurse koji se mogu aktivirati kako ne bismo bili odsječeni od interneta", dodao je.

26.12.2019. 09:44:00
http://m.metro-portal.hr/ruski-internet-isproban-i-radi/122740/