objavljeno 01.04.2021. 18:57:00
AJOJ :)

Rusi žele samo domaći softver

Aplikacije na popisu uključuju internetske preglednike, tražilice, mape i navigaciju, te aplikaciju za korištenje platnog sustava Mir, što je ruski odgovor na Visu i Mastercard

Nema šale...
Nema šale... (Arhiva)

Rusko ministarstvo za digitalizaciju priopćilo je da se zakon odnosi na pametne telefone, tablete, pametne televizore, prijenosnike i računala proizvedene nakon 1. travnja.

"Ruske aplikacije navedene na popisu za instalaciju moraju biti smještene uz druge programe iste klase: dvije aplikacije iz iste kategorije moraju se nalaziti jedna uz drugu, na istom zaslonu uređaja", stoji u priopćenju.

Aplikacije na popisu uključuju internetske preglednike, tražilice, mape i navigaciju, te aplikaciju za korištenje platnog sustava Mir, što je ruski odgovor na Visu i Mastercard, prema vladinoj uredbi objavljenoj u studenom.

Zakon bi mogao najviše koristiti ruskim tehnološkim gigantima Yandexu i Mail.Ru, ističe Reuters.

Ruski IT sektor ima priliku i potencijal da postane "lokomotiva u procesu modernizacije zemlje", rekao je potpredsjednik vlade Dmitrij Černišenko u ožujku na sastanku s predstavnicima kompanija.

Vlada raspravlja o još jednom paketu više od 60 mjera potpore, dodao je Černišenko.

Na ruskom tržištu mobitela dominiraju strane tvrtke poput Applea, Samsunga i Huaweija i Apple je tek u ožujku, nakon dugotrajnog otezanja, pristao korisnicima ponuditi mogućnost da na iPhone instaliraju ruski softver.

Američka kompanija priopćila je da će na aktivacijskom zaslonu novih uređaja ponuditi aplikacije ruskih programera  Naglasili su da će poštovati novi zakon, uz napomenu da će provjeravati jesu li aplikacije u skladu s njihovim standardima privatnosti, sigurnosti i sadržaja.

01.04.2021. 18:57:00
http://m.metro-portal.hr/rusi-zele-samo-domaci-softver/131262/