objavljeno 07.03.2021. 08:31:00
SVAŠTA...

Rusi i Kinezi napali EMA-u

Ruski i kineski hakeri stoje iza napada na Europsku agenciju za lijekove

Što su tražili?
Što su tražili? (Arhiva)

Iz Europske agencije za lijekove sa sjedištem u Amsterdamu izvijestili su u prosincu o hakerskom napadu u kojem su dokumenti o cjepivima i lijekovima protiv covida-19 ukradeni i procurili na internet.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na zahtjev za komentar u subotu, ali iz Moskve su više puta demantirane optužbe za hakiranje.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova također nije bilo dostupno za komentar, a iz Pekinga je ranije rečeno da se čvrsto protive svim oblicima hakerskih napada.

EMA je pokrenula istragu s nizozemskim i europskim pravosudnim tijelima, ali do sada nije iznijela detalje o tome tko bi mogao biti krivac za napade.

Nizozemske novine De Volkskrant u subotu su izvijestile da je EMA na meti kineskih špijuna još od prve polovice 2020., a kasnije tijekom godine postala je meta i ruskih obavještajaca.

Kinezi su pristup dobili hakiranjem sustava njemačkog sveučilišta, stoji u novinskom izvješću, dok su Rusi navodno iskoristili nedostatke u EMA-inom postupku prijave korisnika u dva koraka i drugim vrstama obrane od hakerskih napada.

Navodni ruski hakeri imali su pristup sustavima EMA-e više od mjesec dana, rekli su izvori za De Volkskrant.

Uglavnom ih je zanimalo koje će zemlje koristiti cjepivo protiv covida-19 koje su razvili Pfizer i BioNTech i koliko će doza kupiti, dodaju iz nizozemskih novina.

Pfizer i BioNTech objavili su ubrzo nakon otkrića prvog hakerskog napada na EMA-u da je pristupljeno dokumentima koji se odnose na njihovo cjepivo.

07.03.2021. 08:31:00
http://m.metro-portal.hr/rusi-i-kinezi-napali-ema-u/130768/