objavljeno 14.05.2010. 10:40:00
LIBIJA

Dječak koji je preživio pad zrakoplova tek se treba suočiti sa stvarnošću

Rubena čeka dug tjelesni, ali i psihički oporavak; obitelj, škola, prijatelji svi mu trebaju pomoći da ponovo posloži život, upozoravaju stručnjaci

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube )

Kako preživjeti pad zrakoplova? Kako će maleni 9-godišnji Ruben, jedini koji je preživio nesreću iz Libije, nastaviti svoj život? Čudesni dječak vraćao se kući s praznika provdenih u Južnoj Africi, gdje je s roditeljima slavio 12,5 godina njihova braka.

U jednom trenutku je izgubio mamu, tatu i 11-godišnjeg brata. Trenutno su s njim u Tripoliju njegov tetak i tetka, i to je sjajno, smatra Riet Fiddelaers-Jaspers, socijalna pedagoginja, specijalizirana za terapeutski rad. „Nadam se da će mu baka i djed, s obje strane, također zajedno doći u posjet. I da imaju dovoljno snage da Rubenu daju podršku koja mu je sad jako potrebna.

Trenutno najviše treba svoju obitelj." Važno je da mu se život ponovo posloži; povratak u školu, susret s prijateljima, domaća zadaća. „Ali to je komplicirano jer će stalno biti pod povećalom javnosti." Fiddelaers-Jaspers kaže da mu je potreban odmor, „ali sve dok ga mediji budu maltretirali to neće biti moguće. Štoviše, to može biti dodatno traumatično." Upravo to je prošla Bahia Bakari, jedina preživjela pad zrakoplova u Indijskom oceanu. Bilo joj je stvarno teško vratiti normalan život. Mediji su je konstantno pratili, čak ju je Steven Spielberg proganjao tražeći da napravi film o njenoj 'avanturi'. Razredni kolege nisu znali kako se odnositi prema njoj. „Šaputali su mi iza leđa, nisu se usuđivali pričati sa mnom", izjavila je Bakari.

„Upravo zato Rubenovi učitelji moraju ozbiljno o tome razmisliti prije nego se dječak vrati u školu. Što on želi i što uopće treba reći njegovim vršnjacima iz razreda?",  kaže Fiddelaers-Jaspers. No to je pitanje za sutra. Ruben je još uvijek u bolnici u Libiji gdje se oporavlja od operacije. Ekipa nizozemskih liječnika otputovala je u Tripoli da bi se vidjela kad i kako se Ruben može vratiti u kući. Moguće je da će Ruben tek tad shvatiti što se zapravo dogodilo. I zapitati se je li zaista imao sreće što je preživio.

  • Zrakoplov koji je pao sa sobom je odnio 70 nizozemskih žrtava.
  • Najstariji gradonačelnika Geldropa vraćao se s velikog putovanja iz Južne Afrike s djevojkom. Oboje su poginuli.
  • U Groesbeeku trenutno se oplakuju majka i dva sina. Otac, koji nije išao na odmor s njima, ostao je sam.
  • Iz Hendrik-Ido-Ambachta poginule su dvije kćeri jedne obitelji. Majka i otac izgubili su dvoje jedine djece.
  • Iz Heerdea poginula je petočlana obitelj.
  • Jedna mladi bračni par nije se vratio s medenog mjeseca.
Piše: Niels Rigter/Metro Holland
14.05.2010. 10:40:00
http://m.metro-portal.hr/ruben-djecak-koji-jeprezivio-pad-zrakoplova/39989/