objavljeno 08.06.2019. 11:16:00
EH, DA... :)

Rodne ravnopravnosti nema - nigdje

Sve članice UN-a su 2015. prihvatile 17 održivih razvojnih ciljeva koji se trebaju dostići do 2030. u područjima obrazovanja, klime i ravnopravnosti spolova

I dalje nitko ni blizu...
I dalje nitko ni blizu... (Arhiva)

Ravnopravnost spolova tema je koja jednostavno mora biti na naslovnicama, jer iako se skandinavske zemlje ponose svojim dostignućima na tom polju, zapravo niti jedna zemlja nije postigla zadovoljavajuću razinu kada se radi o rodnoj ravnopravnosti na koju se poziva u razvojnom planu Ujedinjenih naroda, objavljeno je u izvješću u utorak.

Sve članice UN-a su 2015. prihvatile 17 održivih razvojnih ciljeva koji se trebaju dostići do 2030. u područjima obrazovanja, klime i ravnopravnosti spolova.

"Među 129 zemalja koje su obuhvaćene u studiji, nijedna nije u potpunosti dosegla obećanje o ravnopravnosti spolova", objavila je nevladina organizacija Equal Mesures 2030 koja svake godine objavljuje izvješće u kojem prati ostvarivanje ciljeva.

Novo izvješće pokazuje da zemlje nisu na pravom putu da postignu ravnopravnost spolova, kojim se traži otklanjanje diskriminacije i nasilja nad ženama i okončanja štetnih praksi poput dječjih brakova i ženskog sakaćenja.

"Ne uspijevamo ispuniti obećanja o ravnopravnosti spolova milijardama djevojčica i žena", rekla je Alison Holder, direktorica organizacije.

Koristeći se podacima iz 129 zemalja, istraživanje je pokazalo da bogate zemlje poput Finske, Švedske, Norveške i Nizozemske najviše napreduju dok zaostaju siromašne ili nestabilne zemlje poput Čada, Demokratske Republike Kongo, Jemena i Nigera.

Neke siromašnije zemlje jesu napredovale pa je tako Senegal bliži rodnom paritetu u parlamentu od Danske, iako ima 56 puta manji BDP.

Ipak, nijedna zemlja nije u potpunosti postigla ravnopravnost spolova, navodi se u izvješću.

Istraživanja pokazuju nedostatak političke volje koju bi trebalo uložiti u unaprjeđenja ravnopravnosti žena i muškaraca, smatra Anne-Birgitte Albrectsen, izvršna direktorica humanitarne organizacije za dječja prava Plan International koja je također doprinijela objavljenom izvješću.

Albrectsen se nada da će podatke iz izvješća iskoristiti političari i aktivisti te osmisliti "pametnije političke kampanje koje će potaknuti akcije".

08.06.2019. 11:16:00
http://m.metro-portal.hr/rodne-ravnopravnosti-nema-nigdje/118919/