objavljeno 06.07.2010. 17:55:00
A BUDUĆNOST?

Roboti današnjice preuzimaju zadaće vojnika

VIDEO - Moderni roboti poput pasa poslušno slijede svog vlasnika, razoružavaju bombe, nose vojnikovu opremu i pretražuju zgrade

robot BigDog,
robot BigDog, (MWN)

BigDog (veliki pas) je najbolji čovjekov prijatelj u borbi. Poslušno ga slijedi, čak i kad se mora penjati planinama ili nositi stvari svoga vlasnika. Ali BigDog više sliči ogromnom pauku na četiri noge. On zapravo uopće nije pas nego veliki robot čija je namjena pomaganje vojnicima.

''Vojnici današnjice moraju svu svoju opremu nositi u ruksacima, što znači da često moraju nositi dodatnih 45 kilograma uz svoj zaštitni oklop'', objašnjava Marc Raibert, direktor Boston Dynamicsa koji je proizveo BigDoga. ''U zemljama poput Afganistana teren je toliko brdovit da ima mnogo mjesta na koja terensko vozilo ne može doći. BigDog slijedi vojnika svugdje.''

Računalo na BigDogu upravlja njegovim nogama; senzor mu daje osjećaj ravnoteže kako se ne bi prevrnuo. Na kraju, BigDog - kojim se upravlja joystickom - bi mogao pronalaziti i nositi vojnike koji su poginuli.

>> Hondin robot čita misli

Hitna potreba za očuvanjem života vojnika motivirala je Pentagonovu razvojnu agenciju DARPA da Boston Dynamicsu osigura zadaću i novac za razvoj BigDoga. Kompanija se tako pridružila sektoru koji se brzo razvija.

''Prije 10 godina vojni roboti su se koristili samo za pregled bombi'', kaže Henrik Christensen, profesor robotike na Tehnoločkom institutu u Georgiji. ''Danas se više od 10.000 robota koristi u ratovima u Iraku i Afganistanu.'' Zemlje poput Kanade, Južne Koreje i Njemačke također u prvom planu imaju vojsku kojoj pomažu roboti.

Moderni roboti pregledavaju i razoružavaju bombe, pretražuju sumnjive automobile, testiraju toksične materijale i ulaze u zgrade kako bi odredili rizik za ulazak vojnika.

''Kad se robot raznese, to znači da je život spašen'', objašnjava Christensen. ''Mine i eksplozivi prije su bili velika opasnost za vojnike, ali zahvaljujući robotima više nisu tako opasni.''

U budućnosti će roboti poput BigDoga veličine automobila pomagati vojnicima i da nose svoje zalihe i opremu, što je ključna pomoć jer vojnici su došli do granice koliko toga mogu nositi. A roboti budućnosti, koji se još uvijek razvijaju, moći će učiniti i više od toga.

''Postojat će roboti veličine kocke koje će vojnici moći baciti u zgradu kako bi saznali što je unutra'', kaže Christensen. ''Vojnik bi mogao imati desetak takvih robota u džepovima. Postojat će i vrlo veliki roboti za prijevoz. Samo u Afganistanu svakog dana 2.000 kamiona prevozi hranu vojnicima, a vrlo često su pogođeni bombama.''

>> Putovanja u svemir i roboti prostitutke kao budućnost turizma

U međuvremenu, Boston Dynamics razvija Petmana, ljudskog robota-ratnika, te LS3, stvorenje s glavom i strašnim zubima koje izgleda kao iz SF filmova. Takvi roboti će moći nositi 181 kg opreme i goriva te ići gdje god idu i vojnici. A kao i svaki dobar pas, slijedit će vlasnika bez uputa.

Piše: Elisabeth Braw/Metro World News
06.07.2010. 17:55:00
http://m.metro-portal.hr/roboti-danasnjice-preuzimaju-zadace-vojnika/44055/