objavljeno 18.04.2008. 02:55:02

Robert Sever: Moda je umjetnost, umjetnost je moda

Uspjeh u visokom stilu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Biljana Gaurina/CROPIX)

Dizajner je opet oduševio, svoje teze u potpunosti je potvrdio kreacijama - Robert Sever sinoć je u zagrebačkom domu Hrvatskog društva likovnih umjetnosti (‘Džamija’) mnogobrojnoj publici predstavio svoju dvanaestu autorsku kolekciju koju je originalno nazvao Sortie, što je francuska riječ za izlaz. Jedan od najpoznatijih i najomiljenijih hrvatskih dizajnera, dan ranije, u intervjuu za Metro Express objasnio je kako ga je pri izradi kolekcije vodila samo jedna ideja: prikazati odjeću kao umjetnički objekt. Sudeći prema viđenome, Sever je u svojoj misiji itekako uspio.

Fotografije s revije pogledajte u galerijama.

Tako smo na pisti mogli vdijeti manekenke obučene u kreacije koje su na zanimljiv način obrađivale razne teme - od minimalizma slavne francuske dizajnerice Coco Chanel koja se danas smatra najznačajnijom osobom modnog dizajna u 20. stoljeću, preko utjecaja baroknih arabeski pa sve do inspiracije action paintingom, glavnim obilježjem apstraktnog ekspresionizma koje uključuje spontano i bezrazložno kapanje i prskanje boje po platnu, a koje je proslavio veliki Jackson Pollock. Nit vodilja cijele kolekcije ‘moda kao umjetnost’ bila je vidljiva i kroz printeve na majicama koji su, pak, inspirirani kubističkim slikarstvom i nadrealizmom.

ROBERT SEVERNa reviji u Domu HDLU-a Robert Sever predstavio je pedesetak modela.

Inače, poimanje mode kao umjetnosti, debata je koja u svijetu izaziva oprečna mišljenja. I dok neki smatraju da je kreiranje odjevnih predmeta čisti zanat, drugi su mišljenja da na tjednima mode možemo vidjeti primjerke koji bi bez imalo problema jednog dana mogli biti muzejski primjerci. Tko god bio u pravu, neosporna je činjenica da su pojedini dizajneri odavno prestali biti puki zanatlije te da danas sve češće možemo biti svjedoci kreacija, koje svojom neverbalnom pričom i porukom te formom itekako koketiraju s umjetnošću. Jedan od njih je i naš Robert Sever koji je veliki ljubitelj visoke mode (haute couture) kroz koju se najbolje vidi simbioza mode i umjetnosti. 

Odlične torbe

- Nakon mog posljednjeg posjeta Parizu, gdje sam posjetio izložbu kreacija visoke mode Chrisiana Lacroixa, počeo sam razmišljati na koji se način ta ideja visoke mode može prevesti na jezik svakodnevne odjeće. Rezultiralo je time da smo naše i inače prepoznatljive karakteristike kao što su raznorazni tipovi ručne izrade i dorade, još više koristili u svim odjevnim kombinacijama - ispričao je za Metro Express svestrani dizajner koji je u ‘Džamiji’ predstavio dnevnu i noćnu kolekciju za sezonu proljeće/ljeto 2008. Jedan od najsvečanijih predmeta i ovdje je bila haljina, koju i drugi hrvatski dizajneri smatraju najpoželjnijom  odjećom nadolazećih toplijih dana. Severeove haljine napravljene su od najfinijih materijala poput svile, svilenog satena, organdija, pamuka, jeansa i brokata. Od detalja tradiconalno su najveću pažnju izazvale odlične torbe po kojima je mladi dizajner već odavno poznat.

Poznati na revijiReviju su iz prvih redova budno pratili mnogi poznati: Tihana Harapin Zalepugin, Zrinka Cvitešić, Mirna Zidarić, Hamed Bangoura, Nenad Korkut, Kristina Krepela, sestre Boudoir, Barbara Štrbac, Elizabeta Gojan, Juraj Zigman, Antonija Blaće, Ela Dvornik, Hoyka... 

Osobni stil

Pozitvni komentari prštali su sa svih strana, a nitko se nije mogao odlučiti što je bolje - Dali travel bag koja je kombinacija oslikanog slikarskog platna presvučenog prozirnom plastikom ili pak preslatka Gala day bag, mala torbica od oslikane kože s detaljima na printanoj plastici. Cijelu priču izvrsno je začinila serija narukvica i ogrlica od ručno obrađivanog plexija, u kojoj je svaki komad unikatan.

Robert Sever, jedan od rijetkih domaćih dizajnera koji svoje kolekcije predstavlja uglavnom na samostalnim revijama još je jednom ljepši spol podsjetio koliko je bitno izgraditi svoj osobni stil, ne pristajati na kompromise i vjerovati u svoju individualnost. Uostalom, njegova životna priča savršeni je primjer toga.

Pedesetsedam tisuća kuna za pedijatriju ‘Sestara milosrdnica’  

Nakon revije održana je humanitarna aukcija haljina Roberta Severa koja je prikazana na posljednjem Quelle Fashion.hr-u u Varaždinu. Prikupljeno je 57.500 kuna. Sav prihod od prodanih haljina bit će doniran u humanitarne svrhe. Sav prihod prikupljen aukcijom bit će doniran odjelu pedijatrije bolnice ‘Sestre milosrdnice’ u Zagrebu. Prikupljena sredstva iskoristit će se za kupnju medicinske opreme neophodne za liječenje bolesnika oboljelih od poremećaja u prehrani. Haljine su kupili: Dove (7500 kn), Imelda Ogilvy (5500 kn), Fashion.hr (7500 kn), Tiskara Kratis (6.000 kn), Leonarda Boban (5.000 kn), Iva Balaban (1000 eura, telefonska licitacija), anonimne donatorice (po 5000 kn). 

Piše: Piše: Iva Novak
18.04.2008. 02:55:02
http://m.metro-portal.hr/robert-sever-moda-je-umjetnost-umjetnost-je-moda/6087/