objavljeno 13.10.2012. 18:05:00
UTJECAJ

Rimljani i Kinezi bili su prvi veliki zagađivači

Prvi veliki zagađivači atmosfere bili su stari Rimljani i kineska dinastija Han na vrhuncu svoje moći

Stari su Rimljani počeli utjecati na klimu
Stari su Rimljani počeli utjecati na klimu (Wikipedia)

Ujedinjeni narodi misle da je čovjek počeo utjecati na klimu tek početkom 19. stoljeća, no zadnja istraživanja uzoraka mjehurića zraka zarobljenog u grenlandskom ledu pokazalo se da su razine metana bile prilično visoke pred dvije tisuće godine i zadržale se na toj razini otprilike 200 godina.

Vjeruje se da je tolika količina metana oslobođena krčenjem šuma da bi se napravile oranice i povećanim korištenjem ugljena u proizvodnji, poput topljenja metala za izradu oružja.

Dvije najrazvijenije civilizacije u to doba bili su stari Rim i kineska dinastija Han, obje s prilično ekspanzionističkim idejama. Sječa šuma prestala je oko 200. godine nakon što je palo Rimsko carstvo i svrgnuta dinastija Han.

Iako je u tom trenutku na Zemlji živjelo tek 300 milijuna ljudi, jasno se vidi povećanje štetnih plinova i zagađenja uzrokovanog ljudskim aktivnostima, a možemo zamisliti što nas sedam milijardi sada radi.

Sljedeće veliko povećanje razine metana zabilježeno je između 800. i 1200. godine, kada je na Zemlji vladao srednjevjekovni topli period i došlo je do velike ekspanzije privrede i rasta broja stanovništva. Taj je period prestao nakon velike epidemije kuge koja je poharala Europui Aziju.

Nakon toga je došlo do mini ledenog doba tijekom 16. stoljeća, a sada je koncentracija metana dva i pol puta veća nego što je bila u 18. stoljeću.

13.10.2012. 18:05:00
http://m.metro-portal.hr/rimljani-i-kinezi-bili-su-prvi-veliki-zagadjivaci/74337/