objavljeno 29.04.2010. 12:38:00
OMEGA 3

Riblje ulje ipak ne poboljšava pamćenje

Dobrobiti ribljeg ulja za naše zdravlje su brojne, ali britansko istraživanje je pokazalo da ono ipak ne pomaže da bolje pamtimo

(Shutterstock)

Prijašnja istraživanja pokazala su da ljudi koji jedu više ribljeg ulja imaju bolje pamćenje i manje je vjerojatno da će se u njih razviti demencija. Ali novo istraživanje Londonskog fakulteta za higijenu i tropske medicine pokazalo je da taj podatak ipak možda nije istinit.

Studija objavljena u 'American Journal of Clinical Nutrition' uključila je 748 osoba u sedamdesetim godinama od kojih nitko nije imao problema s pamćenjem. Sudionici su svaki dan dvije godine uzimali 200 miligrama  eikozapentaenske kiseline (EPA) i 300 mg dokosahenoične kiseline (DHA) ili placebo tablete koje su sadržavale maslinovo ulje. EPA i DHA su dvije glavne omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribljem ulju.

Kod sudionika istraživanja nije se pokazala nikakva promjena u kognitivnim funkcijama.

Znanstvenici zaključuju kako se kroz dvije godine ispitivanja nisu pokazala nikakva poboljšanja u pamćenju, a ovo je istraživanje najveće kontrolirano ispitivanje koje je istražilo djelovanje omega-3 masnih kiselina kod starijih osoba. 

To ipak ne znači da kapsule ribljeg ulja ne pomažu u nekim drugim područjima, ali trenutno nema potvrđenog dokaza da one poboljšavaju kognitivne funkcije ljudi.

29.04.2010. 12:38:00
http://m.metro-portal.hr/riblje-ulje-ipak-ne-poboljsava-pamcenje/38928/