objavljeno 07.10.2019. 12:01:00
NAJAVE

Retrospektiva 'francuskog Hitchcocka' u kinu Tuškanac

Otvara se retrospektiva najvećeg majstora francuskog kriminalističkog filma do šezdesetih, Henri-Georgesa Clouzota

Demoni Henri-Georgesa Clouzota
Demoni Henri-Georgesa Clouzota (Arhiva)

U ponedjeljak, 7. listopada, u zagrebačkom kinu Tuškanc, otvara se retrospektiva najvećeg majstora francuskog kriminalističkog filma do šezdesetih, Henri-Georgesa Clouzota, kojega kritičari nazivaju i  'francuskim Hitchcockom'. U sklopu programa, koji traje do četvrtka, 10. listopada, prikazat će se sedam njegovih filmova.

Uoči projekcije "Demona" (1955), koji u okvirima žanra slovi kao izuzetno bitno i utjecajno djelo, uvodnu riječ o redateljevu stvaralaštvu održat će filmska kritičarka Alemka Lisinski.

U tom filmu oskarovka Simone Signoret te redateljeva supruga Véra Clouzot tumače suprugu i ljubavnicu koje odluče stati na kraj maltretiranju svog muškarca. Taj se film smatra  jednim od najmračnijih psiholoških trilera svih vremena.

Retrospektiva donosi i redateljev prvijenac "Ubojica stanuje na br. 21" (1942),  o pariškom policijskom inspektoru koji istražuje slučaj serijskog ubojice s Montmartrea. To je krimić neočekivana raspleta kojega nose originalni i slikoviti likovi te njihovi izuzetno duhoviti dijalozi, najavljeno je iz "Tuškanca".

Bit će tu i proslavljeno remek-djelo "Nadnica za strah" (1953), dobitnik Grand Prixa u Cannesu i Zlatnog medvjeda u Berlinu. Riječ je o jednom od najboljih filmova svih vremena,  koji kroz priču o četvorici siromašnih europskih pustolova koji prevoze smrtnosni teret, donosi dojmljivu karakternu studiju likova.

Prikazat će se i kriminalistička drama "Quai des Orfevres" (1947) nagrađena za režiju u Veneciji, te "Manon (1949) nagrađena Zlatnim lavom u Veneciji, što je modernizirana adaptacija klasičnog francuskog romana Abbéa Prévosta.

Na programu je i psihološka triler drama, detekcijski film "Gavran" (1943), po mnogima i najuspjelije redateljevo ostvarenje koje je, realizirano tijekom rata, bilo neprihvatljivo i pripadnicima francuskog pokreta otpora i njemačkim okupacijskim vlastima, pa je do 1947. bilo zabranjeno.

Retrospektivu će zatvoriti  Zlatnim globusom nagrađena i komercijalno izuzetno uspješna krimi drama "Istina" (1960), priča o mladoj i problematičnoj djevojci (Brigitte Bardot) koju se tereti za ubojstvo njezina ljubavnika.

Kako se napominje u najavi, film nije postao uspješan samo sjajne uloge Bardot ili Clouzotove sugestivne režije i intrigantne teme, već i zbog izražene kritike licemjernog i lažno moralističkog društva te redateljevog promišljenog poigravanja gledateljskim voajerizmom kroz hičkokovski način na koji tijelo Brigitte Bardot koristi kao objekt privlačnosti.

Program je realiziran u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu.

07.10.2019. 12:01:00
http://m.metro-portal.hr/retrospektiva-francuskog-hitchcocka-u-kinu-tuskanac/121139/