objavljeno 10.06.2019. 10:01:00
OSVRT

Reljefne slike Stanislava Lukića

Lukić ne štedi materijal i njegove su ga slike pune, prepune, izvanredne za taktilno doživljavanje umjetnosti

Stanislav Lukić
Stanislav Lukić (Miroslav Pelikan)

Stanislav Lukić suvremeni je slovenski likovni umjetnik, autor je vrlo osebujnog opusa reljefnih slika, ili slikoskulptura s raznovrsnim temama, od motiva jedra, do figura, mrtvih priroda, izvedenih u kombiniranoj tehnici na platnu.

Središnji motiv se izdiže , nekad izrazitije a ponekad nešto manje, ukazujući na posebnost, na značenje , bilo da je riječ o napetom jedru koje goni silni vjetar ili je to figura osamljene, tajanstvene žene u sumraku ili pak promatramo nježnu, finu mrtvu prirodu s grožđem koje izgleda gotovo prirodno, stvarno ili se pred nama ukazuje bolno raspelo.

Lukić ne štedi materijal i njegove su ga slike pune, prepune, izvanredne za taktilno doživljavanje umjetnosti.

Na Lukićevim reljefnim slikama ili slikoskulpturama, temeljni motiv izranja poput dupina, ostajući nekoliko trenutaka u zraku, odvajajući se od svoje prirodne sredine, ali opet kapljicama mora vezan.

Tako se svi motivi izdižu iznad površine platna i nekako izdvajaju u zasebni prostor ali istodbno i ukorijenjen u podlogu slikoskulpture.

Cijeli opus Stanislava Lukića obilježen je odmjerenošću i finoćom, njegovi su motivi otmjeni, iznad banalne svakodnevice, izdignuti barem za trenutak, barem koliko traje dupinov skok iz mora.

Istodobno, njegove reljefne slike nose pečat , osjećaj neizvjesnosti, dileme , bojazni u suočavanju sa često brutalnom stvarnošću, strah čovjeka od nepoznate sutrašnjice, strah iz davnina upisan u genetsku šifru.

Vrlo zanimljivi opus stanislava Lukića upozorava na poziciju čovjeka u sadašnjem svijetu, na pozuiciju koju će možda imati u budućnosti.

Piše: Miroslav Pelikan
10.06.2019. 10:01:00
http://m.metro-portal.hr/reljefne-slike-stanislava-lukica/118955/