objavljeno 08.03.2020. 10:29:00
IZLOŽBE

Religije kamenog doba u AMZ

Svrha izložbe Religije kamenog doba traganje je za njegovim prapočetcima, odnosno ranim manifestacijama simbolike i religije

Odlična izložba, svratite
Odlična izložba, svratite (AMZ)

U srijedu, 11. ožujka 2020. godine, u Arheološkom muzeju u Zagrebu, s početkom u 19 sati, održat će se otvorenje gostujuće izložbe iz Arheološkog muzeja Zadar „Religije kamenog doba".

Religiozan način mišljenja prisutan je jako dugo i on je jedan od fenomena po kojem se čovjek razlikuje od ostalih zemaljskih bića. Svrha izložbe Religije kamenog doba traganje je za njegovim prapočetcima, odnosno ranim manifestacijama simbolike i religije. Stoga se donosi izbor materijalnih dokaza takvog ponašanja u paleolitiku ili starijem kamenom dobu, mezolitiku ili srednjem kamenom dobu te neolitiku ili mlađem kamenom dobu, koji zajedno pokrivaju golem vremenski raspon od približno 3,3 milijuna godina do šest tisuća godina prije sadašnjosti.

Prapočetci religije udaljeni su desetcima tisuća godina od povijesnih pisanih izvora pa smo usmjereni na proučavanje arheoloških i paleoantropoloških nalaza. Količina građe relevantne za ovu temu doista je ogromna, a potječe s brojnih lokaliteta. Izložba donosi repertoar najvažnijih nalaza kojima arheolozi raspolažu u proučavanju simbolike i duhovnog života paleolitičkih, mezolitičkih i neolitičkih zajednica šireg prostora Europe i Bliskog istoka, s posebnom pažnjom usmjerenom i na domaći, hrvatski prostor.

Arheološki nalazi o kojima je riječ u najvećoj mjeri uključuju  tragove posmrtnih rituala i rituala koje možemo povezati s figurativnom umjetnošću.  Na 15 izložbenih plakata kronološki su predstavljene teme koje obrađuju pojavu simbolike i religioznih poimanja izraženu putem antropomorfne i zoomorfne paleolitičke i neolitičke plastike, paleolitičkog stijenskog slikarstva i razrađenih  ukopnih praksi obaju razdoblja.  U vitrinama je izložena reprezentativna arheološka građa koju vezujemo uz religijski život i ritualno ponašanje zajednica kamenoga doba. Za razdoblje paleolitika to su kopije svjetski poznatih primjeraka figurativne umjetnosti, ali i drugih predmeta vezanih uz razvoj ljudskih zajednica ili obavljanje kulta, dok mlađe kameno doba predstavljaju vrijedni nalazi dalmatinskog neolitika iz zbirke Arheološkog muzeja Zadar.

Izložbu prati bogato ilustrirani dvojezični katalog na 96 stranica. Tematske cjeline unutar kataloga odgovaraju onima na izložbenim plakatima, ali su opsegom opširnije i sadrže dodatna pojašnjenja.

Izložba ostaje otvorena do 13. travnja 2020. godine.

Organizator izložbe: Arheološki muzej Zadar

Autori stručne koncepcije i postava izložbe: Natalija Čondić i Ivor Karavanić

08.03.2020. 10:29:00
http://m.metro-portal.hr/religije-kamenog-doba-u-amz/124240/