objavljeno 04.04.2015. 11:01:00
MLJAC

Recept za pincu za prste polizati

Pinca se nosi na blagoslov u crkvu na Uskrs, neizostavan je dio doručka na taj dan, a vrlo često koristi se i kao uskrsni poklon za rodbinu i prijatelje

Recept za pincu
Recept za pincu (Shutterstock)

Pinca, simica, pinka ili pogača je tradicionalni slatki uskrsni kruh koji predstavlja jedan od glavnih ukrasa blagdanskog stola.

Pinca se nosi na blagoslov u crkvu na Uskrs, neizostavan je dio doručka na taj dan, a vrlo često koristi se i kao uskrsni poklon za rodbinu i prijatelje.

Svatko ima svoj tradicionalni recept za pincu, a mi vam donosimo jedan za koji garantiramo da je izuzetno ukusan.

Recept za pincu

Sastojci

10 šalica glatkog brašna
57 g svježeg kvasca
7 jaja
1.5 šalica šećera
1/2 šalice tople vode
1 šalica toplog mlijeka
1 šalica otopljenog maslaca
1 žličica šećera
7 jaja
naribana korica jednog limuna (po želji rum, grožđice, bademi ...)

Priprema

Otopite kvasac u toploj vodi, dodajte toplo mlijeko, 2 šalice brašna i žličicu šećera. Dobro promiješati i ostaviti pokriveno sat vremena na toplom.

Nad parom zamutite šećer, 6 jaja, koricu limuna i polako dodajte otopljeni putar, dignuti kvasac i ostatak brašna. Dobro izmijesiti, najbolje rukom, sve dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za prste. 

Odložite tijesto u veliku zdjelu, pokrijte ga i ostavite na toplom da se diže dva sata. Nakon toga ga premijestite, podijelite na četiri dijela i oblikujte pince, pa ostavite da se diže još sat vremena. 

Premažite razmućenim jajetom i pecite oko pola sata u pećnici na temperaturi od 160 stupnjeva, prvih dvadesetak minuta pokriveno alu-folijom, a zadnjim deset minuta ga otkrijte.

Dobar tek!

04.04.2015. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/recept-za-pincu-za-prste-polizati/91004/